Vokera "iritira" što ga predsednik Srbije i dalje pominje, Vučić na to kratko odgovara

10.10.2020

15:11 >> 20:15

0

Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, već isključivo borba protiv Srbije, ocenjuje Vladimir Marinković

Vokera "iritira" što ga predsednik Srbije i dalje pominje, Vučić na to kratko odgovara
Copyright Tanjug/Sava Radovanović/Printscreen

Nekadašnji šef Misije OEBS-a na KiM i albanski lobista Vilijam Voker tvrdi, u intervjuu za BBC na srpskom da nije radio za CIA niti je bio deo međunarodne zavere protiv Srbije, ali da ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje pominje i to sa netačnim informacijama.

Kako kaže Voker, koji je ostao upamćen po događajima u selu Račak na KiM, kada je ustvrdio da su srpske snage masakrirale više desetina albanskih civila, što je ubrzalo pripreme za agresiju NATO-a na SRJ, Vučić “zna da te informacije nisu tačne jer on zna šta se dešavalo na Kosovu i u Račku”.

On je ocenio da ga to iritira i dodao da “možda Vučić misli da on promoviše Veliku Albaniju, ali da to nije pitanje koje ga interesuje”.

Voker je takođe rekao da nije bio pristalica bombardovanja Jugoslavije, već da se zalagao za kopnenu intervenciju i izneo mišljenje da Kosovo nikad neće ponovo biti deo Srbije.

Na pitanje o izjavi albanskog lobistea Vilijama Vokera da ga “iritira” to što ga Vučić i dalje pominje kada je reč o njegovoj ulozi u slučaju Račak, predsednik Srbije je ironično odgovorio:

“Žao mi je što iritiram gospodina Vokera”.

Reagujući na provokacije Vilijama Vokera, poslanik SNS i predsednik Kongresa srpsko američkog prijateljstva Vladimir Marinković ukazuje da je to samo nastavak kontinuirane kampanje protiv Srbije i srpskog naroda, koju nekadašnji šef misije OEBS sprovodi za račun svojih nalogodavaca.

– Skandalozne su najnovije izjave Vilijama Vokera na račun predsednika Srbije, jer se politka Aleksandra Vučića temelji prvenstveno na zaštiti srpskog naroda i nacionalnih interesa. Očuvanje mira, stabilnosti i opredeljenost za dijalog i održivo kompromisno rešenje postulati su odgovorne i posvećene politike koju svakodnevno vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenjuje Marinković za Informer.

On dodaje da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, već isključivo borba protiv Srbije, interesa srpskog naroda i stvaranje “Velike Albanije”, konstatuje Marinković.

Voker je na Kosovu predstavljao američku administraciju demokrate Bila Klintona, nasuprot aktuelnom republikanskom predsedniku Trampu, podseća BBC na srpskom.

Predvodio je posmatračku misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali je ostao upamćen po događajima u selu Račak kada je ustvrdio da su srpske snage masakrirale više desetina albanskih muškaraca i dečaka, što je ubrzalo pripreme za vojnu operaciju NATO-a protiv Jugoslavije.

Voker je danas u penziji, a na Kosovu postoji fondacija koja nosi njegovo ime i od septembra 2020. godine ima ugovor sa kancelarijom predsednika Kosova Hašima Tačija o savetovanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike