Orlić se sastao sa ambasadorkom Nemačke: ZSO se ignoriše i negira gotovo čitavu deceniju!

09.11.2022

16:11

0

Govoreći o situaciji na KiM Orlić je preneo da zvanični Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uprkos nemogućim uslovima i opstrukcijama sa prištinske strane ostaje posvećen politici mira i stabilnosti

Orlić se sastao sa ambasadorkom Nemačke: ZSO se ignoriše i negira gotovo čitavu deceniju!
Sastanak Vladimira Orlića i Anke Konrad - Copyright FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o brojnim temama iz domena bilateralne saradnje. Kako su konstatovali, postoji obostrana opredeljenost za nastavak i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Sagovornici su istakli da je posebno razvijena saradnja u ekonomiju i izrazili spremnost za njeno dodatno intenziviranje.

- Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju robna razmena, najveći strani investitor i prvi bilateralni donator. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 78.000 radnika i s tim u vezi pozdravljamo i sve buduće investicije iz vaše zemlje“, poručio je Orlić.

I on i ambasadorka Konrad izrazili su zainteresovanost za dalje unapređenje te saradnje, između ostalog kroz angažman poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela.

Konrad je naglasila ulogu parlamenta kao mesta slobodne razmene mišljenja koje treba očuvati.

Govoreći o situaciji na KiM Orlić je preneo da zvanični Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uprkos nemogućim uslovima i opstrukcijama sa prištinske strane ostaje posvećen politici mira i stabilnosti.

Informisao je ambasadorku Nemačke o teroru i otvorenim pretnjama po imovinu i fizičku bezbednost srpskog naroda.

- I gotovo deceniju od potpisivanja Briselskog sporazuma ništa nije urađeno u pogledu osnivanja Zajednice srpskih opština. Aljbin Kurti ne samo da ignoriše ovu obavezu, već je drsko iskoristio trenutak Berlinskog procesa da pošalje poruku da je neće ni formirati nikada. Srbi na KiM su napustili privremene institucije lokalne samouprave upravo zato što Priština otvoreno krši sve sporazume i što im se to toleriše - poručio je Orlić.

Konrad je podelila zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na KiM, te uputila apel da se eskalacija situacije ne dozvoli.

Ona je ukazala na saopštenje za medije visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja od 5. novembra, kojim poziva Beograd i Prištinu da smanje tenzije i da ispune svoje obaveze iz procesa dijaloga.

- Briselski sporazum za nas važi kao celina, te se mora poštovati u punom obimu, što podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština - poručila je ambasadorka Nemačke.

Dodala je da je za Nemačku od najvećeg interesa razvoj čitavog regiona Zapadnog Balkana, očuvanje mira i stabilnosti, što se ogleda i u angažovanosti Nemačke u okviru Berlinskog procesa i što je nedavno, 3. novembra, dovelo do potpisivanja tri regionalna sporazuma u Berlinu.

Naglasila je podršku Nemačke nastojanjima koja Srbija preduzima na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike