Srbi sa Kosmeta poručili: Napuštamo prištinske institucije ukoliko se ne formira ZSO

14.10.2020

11:39 >> 05:52

0

Autor: M. I.

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi

Srbi sa Kosmeta poručili: Napuštamo prištinske institucije ukoliko se ne formira ZSO
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Kako prenosi Tanjug, odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

TANJUG/ RADE PRELIC

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

TANJUG/ RADE PRELIC

– Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM – rekao je Petković.

Srbi na KiM zabrinuti zbog sve češćih napada

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

Kako prenosi Tanjug, to je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i direktora vladine Kancelarije za KiM, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

TANJUG/ RADE PRELIC

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

– Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja – istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa KiM zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosmetu.

TANJUG/ RADE PRELIC

– Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Ðuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD – rekao je Petković.

On je dodao da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

TANJUG/ RADE PRELIC

Ðurić: I sa buduće pozicije radiću za srpske interese na KiM

Dosadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da će i sa buduće pozicije, ambasadora Srbije u SAD, nastaviti da radi na očuvanju srpskih interesa svuda gde naš narod živi, a posebno na KiM.

Ðurić je istakao da nema sumnje da su pred Beogradom teška vremena kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, a naročito što, navodi, Priština pokušava na sve načine da uništi dijalog i izbegne osnivanje Zajednice srpskih opština.

Ističe da Priština na taj način samo “zakopava” pokušaje da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju.

Novoimenovanom direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću poručio je da će “naslediti” Srpsku listu, 10 srpskih gradonačelnika, 10 poslanika koji, kako kaže, govore “jednim državnim srpskim glasom”, 2.470 porodica koje su zahvalne za rešeno stambeno pitanje, renovirane škole, bolnice, ali će, ističe, naslediti i mnoga nerešena pitanja.

Istakao je da će ta nerešena pitanja zahtevati njegovu pomoć i veliku pažnju, ali će, kaže Ðurić, Petković naslediti i prijatelje na KiM koji će mu pomoći da ta pitanja rešavaju zajedno.

Pozvao je Srbe sa KiM da podrže Petkovića na novoj funkciji i dodao da je on pet godina deo tima Kancelarije za KiM i srpski rodoljub koji razume sve probleme naroda na KiM.

“Petković je pokazao da nije lenj i da je u stanju da ode do najudaljenije srpske enklave gde postoji problem, da sagleda problem, da ga reši i da kroz institucije prati rešavanje problema”, rekao je Ðurić.

On se na sastanku u Beogradu pozdravio sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i dodao da su to ljudi sa kojima je, kaže, osam godina delo veliku borbu za očuvanje intresa srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Poručio je da će to činiti i dalje, sa nove pozicije, jer za njega, kaže, svaki naš čovek na KiM nije običan, već dragocen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike