Šef Ujedinjenih nacija upozorio: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK

13.10.2020

16:29 >> 16:53

0

Autor: M.Vu/RTS

Problemi koje istovremeno stvaraju politička kriza i pandemija koronavirusa čine bezbednosnu situaciju na Kosovu krhkom

Šef Ujedinjenih nacija upozorio: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK
Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK. Problemi koje istovremeno stvaraju politička kriza i pandemija koronavirusa čine bezbednosnu situaciju na Kosovu krhkom. Izveštaj pred Savetom bezbednosti biće 21. oktobra.

Pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, da je bezbednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom koronavirusa, političkom krizom nastalom posle pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

“Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, da su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini”, navodi se u Guteresovom izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je krajem juna predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN takođe je naveo da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u poslednje vreme, prouzrokovala pandemila koronavirusa praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Novi izveštaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Saveta bezbednosti 21. oktobra.

Guteres je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK. Oni su tužilaštvo optužili da je “politički motivisano”, a da su optužbe “lažne”.

U izveštaju se takođe navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Guteres je naveo i da je Tači podneo predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su takođe navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

– Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rešenja – naveo je Guteres, i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da “pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi