Eskobar i Kurti o dijalogu, istaknuta podrška SAD

19.10.2022

10:07

0

Razgovarano je, kazao je Eskobar, i o važnosti nastavka američke podrške

Eskobar i Kurti o dijalogu, istaknuta podrška SAD
Kurti eskobar Facebook priština - Copyright Facebook/Albin Kurti printscreen

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji je rekao da su teme bile dijalog sa Beogradom i efektima koje taj proces ima po region.

Razgovarano je, kazao je Eskobar, i o važnosti nastavka američke podrške, kako je naveo, "kosovskoj nezavisnosti, suverenitetu i bezbednosti".

„SAD podržavaju Kosovo u svim evroatlantskim aspiracijama i videćemo mogućnost da dalje podržavamo Kosovo na ovaj način", rekao je američki diplomata.

Napomenuo je i usklađivanje Prištine u slučaju Ukrajine, kao i da će SAD, kako je naveo, "podržati Kosovo u svim njegovim težnjama".

Kurti, kao i pre njega predsednica tzv. Kosova, Vjosa Osmani, tvrdi da je Priština "konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga" Beograda i Prištine.

Ponovio je da je Priština posvećena postizanju, "pravno obavezujućeg sporazuma i normalizaciji odnosa, uz međusobno priznanje".

Prema njegovim rečima, "SAD i Kosovo su saveznici u vrednostima i partneri u svrsi".

„Pozdravljamo angažman SAD u ovom procesu. Svrstavanje Kosova uz Ameriku i Evropu u sankcijama Rusiji pokazuje posvećenost Kosova i razliku u odnosu na one druge koji to nisu“, rekao je Kurti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike