Duga, teška i bolna potraga za kompromisom

14.10.2020

12:34 >> 20:55

0

Predsednik je takođe skrenuo pažnju na to da Srbija nije potpisala dokument u kojem Izrael priznaje Kosovo, a Kosovo Izrael

Duga, teška i bolna potraga za kompromisom
Copyright INSTAGRAM/@BUDUCNOSTSRBIJEAV

Stav Srbije po pitanju Kosova nije se promenio nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za ruske medije.

– Što se tiče stava Srbije, on je ostao nepromenjen – odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Vučić je naglasio da je reč isključivo o ekonomskoj normalizaciji.

– Tamo ne postoji nijedan politički momenat – precizirao je on.

Predsednik Srbije je istakao da nije naročito optimističan u pogledu rešavanja političkih pitanja.

– Očigledno je da nam predstoji veoma duga, teška, rekao bih, čak i bolna potraga za kompromisom, ako je to uopšte moguće – zaključio je Vučić.

Vučić je takođe skrenuo pažnju na to da Srbija nije potpisala dokument u kojem Izrael priznaje Kosovo, a Kosovo Izrael.

– Ovo je razlika između srpske i albanske verzije dokumenata koji su potpisani. Nismo potpisali trilateralni dokument – rekao je on.

Vučić i premijer nepriznatog Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući. Prema izveštajima medija, sporazum, između ostalog, predviđa investicije od 13 milijardi dolara u zajedničke projekte, uključujući infrastrukturu.

Srbija neće ući u NATO

Vučić je dodao da će Srbija štititi svoju teritoriju bez pridruživanja bilo kojim vojnim strukturama.

– Srbija nikada neće ući u NATO niti bilo koju drugu vojnu strukturu. Biće nezavisna, samostalna, slobodna država koja se pridržava politike vojne neutralnosti – rekao je on.

– Već osam godina – želeo bih to da kažem celoj ruskoj javnosti – slušam razgovore o tome da bi Vučić želeo da Srbiju uključi u NATO, da je izdajnik koji samo pokušava da iskoristi trenutak da to učini. Svi veliki prijatelji Rusije završili su u NATO, osim izdajnika Vučića – dodao je predsednik.

Bez sankcija Rusiji

Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, čak ni u slučaju pritiska na Beograd, dodao je Vučić.

– Srbija nije uvodila i nikada neće uvoditi sankcije Rusiji… Uprkos činjenici da smo bili pod pritiskom i verovatno ćemo biti pod pritiskom, i da se nalazimo na evropskom putu, zadržaćemo svoj stav i nećemo kvariti odnose sa Rusijom – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike