Vučić nakon sastanka sa predsednikom UAE: Bin Zajed je veliki, iskreni prijatelj Srbije, nadamo se da ćemo ga zainteresovati za investicije

10.10.2022

17:51

0

Danas je u posetu Srbiji stigao predsednik UAE šejk Muhamed, naš veliki prijatelj - kazao je Vučić

Vučić nakon sastanka sa predsednikom UAE: Bin Zajed je veliki, iskreni prijatelj Srbije, nadamo se da ćemo ga zainteresovati za investicije
aleksandar vučić (5) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Ujedinjenih arapskih Emirata šejkom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, koga je dočekao danas posle podne u Beogradu, istaka da je on veliki, iskreni prijatelj Srbije i izrazio nadu da će uspeti da ga zainteresuje za još neke investicije.

- Danas je u posetu Srbiji stigao predsednik UAE šejk Muhamed, naš veliki prijatelj. Veoma sam srećan što imamo priliku da sa njim razmenimo mišljenje i danas i večeras, kada će sa nama biti premijerka i veliki broj ministara. Mnogo toga možemo da naučimo, sagledamo i vidimo kakvi su planovi i očekivanja. Ako neko zna šta je to što možemo da očekujemo po pitanju cena i količina nafte onda je to on - naglasio je Vučić u izjavi novinarima.

Preneo je da je iz razgovora, koje je imao s njim, neke okvirne stvari već saznao, što je važno kako bi znali šta nam je činiti u narednom periodu.

- Razgovarali smo o celokupnoj situaciji i u Ukrajini i regionu. Upoznao sam ga s tim šta je to što se očekuje od Srbije sa zapada, šta je to i pod kakvim se sve, neko bi ih nazvao pritiscima, neko drugim imenom, nalazimo - dodao je on.

Vučić je izrazio zahvalnost šejku Muhamedu na svakoj vrsti podrške i pomoći, podsetivši da milijardu dolara sa kamatnom stopom od tri odsto, koje je Srbija dobila od Emirata, pod ovakavim uslovima, predstavlja gotovo neverovatnu stvar za našu zemlju.

- Najpre ćemo premijerka i ja imati razgovor sa našim nemačkim partnerima, pa onda obilazak brodom i večeru sa šejkom Muhamedom - rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić
 

Vučić je naglasio da je to prilika za dobre razgovore, važne i razgovore o svim našim projektima, dosadašnjim investicijama, budućim ulaganjima i onome šta u svetu možemo da očekujemo.

- Svakako da situacija posle svega što se i danas zbivalo neće biti lakša, ali je očigledno, po prvi put mogu to da kažem, da se iza mnogo vrata određeni razgovori odvijaju. Što je dobro i pohvalno, ali se plašim da je u toku borba za pozicije pred dodatne razgovore i pitanje kako će ti razgovori proći - naglasio je on.

Tanjug/Rade Prelić
 

Vučić je ukazao na početak ratnog sukoba u aprilu, kada je bilo jasno da je moguće postići dogovor, ali da je, nakon "čudnih“ poseta nekim od glavnih gradova, postalo jasno da dogovora nema.

- Mi se ne mešamo u svetsku poliutku, ali moramo da je pratimo, znamo šta se dešava da bi mogli svoje poteze da usaglašavamo - objasnio on.

Tanjug/Rade Prelić
 

Kazao je da šejk Muhamed zna da smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Smešno mi je kada neki proruski i prozapadni analitičari u našoj zemlji, pošto ih je sve manje prosrpskih, govore da nije samo Srbija, već da nije uveo sankcije ni Azerbejdžan. Kada to čujete, kao i kada kažu da ih nije uvela ni Jermenija, onda počnete da se smejete od muke, pa ne preostaje ništa drugo nego da više ne slušate takve gluposti - dodao je on.

Vučić je istakao da se nalazimo u teškoj situaciji, ali da ima danas više energije kada je video kako se ljudi raduju otvaranju puteva.

- Šejk Muhamed je veliki, iskreni prijatelj države Srbije, i nadam se da ćemo ga zainteresovati za još neke investicije, i da će češće dolaziti u našu zemlju - rekao je on.

Predsednik Vučić je istakao da će kredit od Ujedinjenih Arapskih Amirata u iznosu od milijardu dolara biti na raspolaganju dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma i da će time biti obezbeđena potpudna likvidnost zemlje.

Na pitanje da li su sredstva kredita od UAE na raspolaganju i kada će biti, Vučić je odgovorio da jesu, ali da Srbija mora da obavi još neke svoje tehničke stvari i da to ratifikuje i da će dan posle toga imati sredstva.

- Toliko je veliki prijatelj ove zemlje Šeik Muhamed da se ljutio na svoje ljude misleći da su oni usporavali, ali nisu, mi smo - rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Na pitanje novinara da li je postignut neki dogovor oko snabdevanja nafte sa UAE, Vučić je rekao da ne može da govori oko snabdevanja nafte, već samo o dugoročnim planovima.

- Svi moramo da bavimo dugoročno kao ozbiljna zemlja koja brine o svojim interesima, a ne šta će da nam kaže jedna ili drugi ambasador i baš me briga za sve njih. Ne interesuje me koliko se dure i ljute jer sam izbran od građana Srbije, a ne nekih drugih zemlja - rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike