Kancelarija za KiM povodom ranjavanja u Gračanici: Stoti incident prema Srbima u 2022. godini

02.10.2022 | 11:53

Kancelarija za KiM oglasila se saopštenjem povodom sinoćnjeg ranjavanja Srbina, koji je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine primljen u KBC Gračanica

Copyright Kancelarija za KiM

Od početka godine ovo je ukupno stoti incident prema Srbima na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM povodom sinoćnjeg ranjavanja Srbina, koji je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine primljen u KBC Gračanica.

Kako se navodi u saopštenju "prethodne noći u Lapljem Selu upucan je Srbin Ljubomir Mirić (55). On je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine sinoć 23 časa primljen u KBC Gračanica. Njegovo stanje je sada stabilno i nije životno ugrožen".

"Povređenog Srbina odmah su posetili Ljiljana Šubarić, gradonačelnica Gračanice, Novak Živić, predsednik Privemenog organa Grada Priština i Milan Joksimović, predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan, kako bi se uverili u zdravstveno stanje pacijenta i ponudili svu potrebnu pomoć kako bi imao najkvalitetniju negu za što brži oporavak", piše u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava zabrinutost zbog ovog napada na Ljubomira Mirića i zahteva da napadač bude uhapšen i adekvatno sankcionisan.

Prema rečima samog oštećenog, na njega je pucao Albanac koji godinama živi u okolnom mestu i koga zna odranije.

"Nema sumnje da i ovaj incident unosi dodatni nemir i onespokojava srpski narod u pokrajini, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija nadležnih. Izlivi nasilja na KiM kojima gotovo svakodnevno svedočimo nesumljivo su posledica ratnohuškačke retorike političara iz Prištine koji svojim izjavama zveckaju oružjem i tako podstiču incidente na terenu", piše u saopštenju.

Srpska lista: Nastavljen niz neosnovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji

Istim povodom oglasila se i Srpska koja navodi najoštrije osuđuje ranjavanje Ljubomira Mirića koje se dogodilo sinoć u Lapljem selu "čime je nastavljen poražavajući niz neosnovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Samo pukom srećom i predanim radom lekara KBC Gračanica Ljubomir Mirić je, iako teško ranjen, živ i u stabilnom stanju. Zahtevamo od nadležnih organa da najhitnije reaguju, pronađu počinioca ovog gnusnog napada, za koga povređeni Mirić tvrdi da je Albanac, i najoštrije kazne zbog ovog nedela", piše u saopštenju.

Srpska lista navodi da "očekuje da policijski i sudski organi počnu da rade svoj posao i kažnjavanjem odgovornih za napade na Srbe pošalju poruku svima da je nasilje neprihvatljivo ponašanje, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinioca".

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/09/01/64c4e9adb45738d81958c022/hd/64c4e9adb45738d81958c022.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c022",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1107093_th_1664367099.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam