Vučić: Kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja UN kao i Rezolucija 1244

16.09.2022

10:26

0

Autor: 24sedam

Predsednik je ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta

Vučić: Kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja UN kao i Rezolucija 1244
Tan2022-9-16_1140246_0 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta.

- Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom UN i važećim Rezolucijama UN, a kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja, kao i važeća Rezolucija 12 44 koja govori o integritetu Srbije, rekao je Vučić, na pitanje da komentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima je Srbija, i volju za prijem Ukrajine u Uniju, dok države Zapadnog Balkana čekaju na to godinama.

Dodao je da je Orbanu ukazao na težinu pozicije Srbije i zašto je kod nas toliki problem sa popularnošću EU.

Vučić je zahvalio još jednom Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da uvek u Briselu, i od Orbana i od ministra Petera Sijarta, možemo da čujemo samo podršku.

 

Poručio je da je Srbija na evropskom putu, ali ima i svoje nacionalne i državne interese, od kojih ne može i neće da odstupi, bez obzira na to kako neko sa 0,5 ili 0,6 odsto glasova u svojoj zemlji, misli drugačije o poziciji i budućnosti Srbije.

Vučić je rekao i da će sa gostom iz Mađarske nastaviti razgovore i na ručku, na kojem će im se pridružiti srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Peter Sijarto i drugi, o važnim temama i kako da se rešavaju problemi pred jesen i zimu.

- Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje, rekao je Vučić, i uz čestitke, poručio Orbanu da je ovo njegova druga kuća, u kojoj je uvek dobrodošao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike