Đurić o odnosima sa SAD: Na pragu smo novog prijateljstva

18.10.2020

10:00 >> 10:10

0

Autor: M. I.

Đurić je istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž i uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom silom sveta

Đurić o odnosima sa SAD: Na pragu smo novog prijateljstva
Copyright Foto: Youtube printscreen/ Novo jutro

Marko Đurić, novoimenovani ambasador Srbije u SAD, izjavio je da je na tu funkciju izabran u trenutku kada su dve zemlje na pragu mogućeg redefinisanja odnosa, koji bi i pored neprijateljstva iz bliske prošlosti i nesuglasica koje i danas postoje između dve zemlje trebalo da se vrate na kolosek starog prijateljstva i savezništva.

Kako piše u Politika, Đurić je istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž u društvu i da uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom vojnom, političkom i ekonomskom silom sveta.

– To nije odstupanje od naše zvanične politike neutralnosti, već je reč o upotpunjavanju te politike – rekao je Đurić.

On je na čelu vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju Đurić je proveo više od sedam godina, a kao najveći uspeh izdvaja to što je očuvan kakav-takav mir, kao i političko ujedinjenje i konsolidaciju Srba u južnoj pokrajini.

– Najveći rezultat, međutim, nije materijalne prirode. U periodu u kojem sam bio na čelu Kancelarije za KiM, naši ljudi u pokrajini su iz atmosfere defetizma i gotovo beznađa ponovo izrasli u jedan ponosan i snažan kolektiv – naglasio je Đurić.

On je dodao da je, kada je postao direktor Kancelarije za KiM, zatekao nasleđene sporazume koji su vezivali ruke Srbiji na Kosovu i Metohiji.

– Srbi na Kosmetu su bili takoreći prepušteni sami sebi, posvađani i razjedinjeni, ostavljeni na milost i nemilost albanskom političkom establišmentu, koji je srpske političke predstavnike kupovao sitnim privilegijama i tretirao ih kao puku dekoraciju – dodao je Đurić.

Ističe i da je Srbima nad glavom „visila“ pretnja novih masovnih činova nasilja i proterivanja.

– Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima i jednim glasom bore za svoj položaj i interese na Kosovu i Metohiji – kazao je nekadašnji direktor vladine kancelarije.

ZSO je garancija za opstanak Srba

Đurić je naveo da Albanci imaju opsesivnu potrebu da Srbe izbrišu kao politički, demografski i ekonomski faktor, a da je ZSO upravo i osmišljena kao garancija za opstanak i razvitak Srba na terenu.

– Albanci veruju da im to nije u interesu. Reč je o jednom zaostalom etnocentričnom poimanju društva u kojem nema mesta za druge i drugačije i da toga nema Albanci bi uspeli da sagledaju da je prosperitet Srba na KiM u njihovom interesu – naveo je Đurić.

Naglašava i da bi Albanci voleli od Beograda da dobiju priznanje i to ne kao građansko i otvoreno društvo, već kao društvo koje počiva na ideji potpune albanske dominacije i ističe da su takva očekivanja, najblaže rečeno, nerealna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike