Ključna saznanja o novoj Vladi Srbije: Parlament bez opozicije, oročeno trajanje, novi „igrači“...

21.10.2020

06:56 >> 14:32

0

Konačna odluka koja se tiče imena u novoj vladi znaće se u nedelju

Ključna saznanja o novoj Vladi Srbije: Parlament bez opozicije, oročeno trajanje, novi „igrači“...
Copyright Foto;24sedam/Goran Sivački

Nakon jučerašnje sednice SNS-a i obraćanja predsednika te stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stvari su jasnije kada je reč o novom kabinetu u Nemanjinoj 11.

Ono što je bilo izvesno pre jučerašnje sednice je da će Ana Brnabić biti nova-stara premijerka Vlade Srbije, ali je doneto i nekoliko ključnih odluka koje će trasirati put nove Vlade Srbije. Još uvek nisu poznata kadrovska rešenja (osim predloga da Ivica Dačić bude predsednik Narodne skupštine), ali je Vučić najavio da ćemo to znati već u nedelju, kada će biti nova sednica Predsedništva SNS-a.

1.Vlada ograničenog trajanja

Odluka koja je mnoge iznenadila je da će novi parlamentarni izbori biti održani već u aprilu 2022. godine, zajedno sa predsedničkim, lokalnim i gradskim.

To znači da će ova vlada trajati manje od godinu i po. Predsednik je takvu odluku objasnio rečima: “Ovo će biti reformska vlada za teško vreme. Zato je ograničenog trajanja, da se niko ne bi opustio. Da znaju da je ovo štihproba, da godinu i po moraju da rade danonoćno, da bismo izgurali u teškim uslovima, i po pitanju kovida i pregovora o Kosovu i Metohiji, i užasno teške situacije u ekonomiji.”

Predsednik Srbije je naveo da bi do sredine sledeće nedelje praktično čitav posao oko nove vlade i konstituisanja Skupštine mogao da bude završen. Najavio je da će u sredu premijerka predstaviti svoj ekspoze.

Nova vlada će, kaže, imati dva ili tri nova ministarstva, ali i će u njoj biti značajno prisutni predstavnici nacionalnih manjina na mestima državnih sekretara i na direktorskim mesta javnih preduzeća.

2. SPS  dobio manje

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Socijalistička partija Srbije (SPS), koja je sa naprednjacima u koaliciji od 2012. godine, u novoj podeli, čini se, dobila je manje nego što je imala do sada.

Vučić je rekao i da će SNS nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali u nešto izmenjenom formatu. Iako i dalje nije izvesno koje će resore ova stranka imati u novoj vladi, poznato je jedino da će Ivica Dačić napustiti svoju dosadašnju funkiju na čelu Ministarstva spoljnih poslova i voditi Narodnu skupštinu.

– I lično sam učestvovao u razgovorima sa ljudima koji su prešli izborni prag. Već osam godina imamo vrlo dobru saradnju sa SPS-om, imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, više sam ja prihvatio Dačićeve predloge nego on moje – rekao je Vučić.

Dačić se oglasio nakon saopštavanja ove odluke rekavši: – Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji.

Dačić je zahvalio Vučiću na predlogu, uz poruku da samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji je čekaju u narednom periodu. Inače, ovo je i jedino kadrovsko rešenje koje je predsednik obelodanio.

3. Skupština bez opozicije

ATAImages/Miloš Tešić

SNS-u, koji je na izborima osvojio apslutnu većinu sa 188 poslanika, ne treba niko za formiranje vlade, ali su naprednjaci ipak odlučili da nastave saradnju sa  dugodišnjim partnerom – Socijalističkom partijom Srbije, ali i Srpskim patriotskim savezom – SPAS, Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

U novoj vladi biće i stranke manjina. Cenzus su prešle četiri manjinske partije, ali zasada nije saopšteno koje od njih će biti deo vlasti.

Ulaskom SPS-a i SPAS-a u novu vladu, Skupština Srbije je praktično ostala bez opozicije. Jedina opozicija bi mogli da budu pojedini predstavnici manjinskih stranaka.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani u junu ove godine, apsolutnu većinu osvojio je SNS, sa 188 poslanika. “U prevodu”, ne treba mu niko za formiranje vlasti.

SNS, SPS i SPAS će  imati 231 poslanika, što je ne samo dvotrećinska većina, već mnogo više od toga. Tom broju treba dodati i manjinske stranke, pre svega SVM Ištvana Pastora, koji je na izborima osvojio devet mandata i koji je takođe bio koalicioni partner SNS-u.

Među onima koji su ušli u parlament su  poslanici Zukorlićevog SSP-a sa četiri mandata,  Ugljaninove SDA i Albanska demokratska alternativa sa po tri mandata. Oni bi mogli da se priključe ili vladajućoj većini ili da ostanu u opoziciji.

4. Stefanović nije više ministar policije, Mali na čelu Ministarstva finansija

Predsednik Srbije otkrio je juče još jednu stvar i još jednu promenu u novoj Vladi Srbije – Nebojša Stefanović više neće biti ministar policije. Međutim, to ne znači da neće učestvovati u vlasti.

Kako je sam predsednik Srbije rekao, Nebojša Stefanović će ubuduće obavljati važan posao u sektoru bezbednosti.

Ono što se takođe zna je da će dosadašnji ministar finansija Siniša Mali ostati na toj funkciji.

– Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost – rekao je Mali jutros na TV Prva.

Naglasio je da će uvek želeti da bude u timu Aleksandra Vučića i da će se u novoj vladi svi zajedno boriti da ostvare ciljeve o kojima je govorio predsednik Vučić.

5. SPAS definitivno u Vladi

INSTAGRAM “BUDUCNOSTSRBIJEAV”

Odmah nakon izbora u junu spekulisalo se da će SPAS Aleksandra Šapića biti deo nove Vlade Srbije. To je i potvrđeno juče.

– Šapića gotovo da nisam poznavao, i ono što nije uobičajena karakteristika političara, nikakve zahteve nije imao. Smatram da je Ana napravila nenamernu grešku, i to moramo da ispravimo, oko prijava za stanove za pripadnike službi bezbednosti, jer smo rekli prvih hiljadu. I sad neko stariji, jer nije dovoljno brzo kliknuo, da ostane bez stana, moraćemo izgradnju stanova da udesetostručimo. Razgovarao sam sa Šapićem i o drugim temama i spoljnoj politici. Lako smo se dogovorili da zajednički radimo, i na moje insistiranje imaće jednog ministra u Vladi Srbije. On je rekao da je spreman da učestvuje u kreiranju politike, ali nije tražio nijedno ministarstvo – naznačio je Vučić.

Iako je, prema Vučićevim rečima, Šapić rekao da je spreman da podrži politiku, SPAS će imati jednog ministra u novoj Vladi Srbije.

Aleksandar Šapić je nakon obelodanjivanja ove odluke izjavio da on neće biti ministar u novoj vladi, već da će ostati predsednik Opštine Novi Beograd. On nije želeo da otkrije koje ministarstvo je dobila nejgova stranka, niti ko će biti na njegovom čelu.

Naveo je da će novi ministar iz SPAS-a biti muškarac.

6.Konačan sastav Vlade u nedelju

Ovo je do sada poznato o novoj vladi, a 24. oktobra, nakon sednice predsedništva SNS-a, znaćemo sve.

Vučić je izjavio i da ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove Vlade Srbije.

– Biće tu i vanstranačkih osoba, i ljudi iz drugih stranaka, biće dobra vlada – kazao je on.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike