Predsednik Vučić: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

22.10.2020

14:09 >> 17:59

0

Autor: A. B.

On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa,jer on nema alternativu

Predsednik Vučić: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja
Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna tzv. Kosovo, i da shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi, pre svega, Briselski.

On je istakao da se samo tako može naći kompromisno rešenje, a kompromisu nema alternative. Sve se odvijalo na specijalnom on-lajn panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja”, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem je učestvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

– Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane – poručio je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa,jer on nema alternativu.

– Da li će biti lako, da li smo spremni za kompromis? Uvek ćete čuti iz Prištine da samo Srbija treba da prizna Kosovo, da će oni uraditi isto i da je onda sve rešeno. Međutim, komplikovanije je od toga – ukazao je Vučić.

Dodao je da moramo da promenimo atmosferu i implementiramo sve što je potpisano, počev od Briselskog sporazuma iz 2014, kao i da menjamo sveukupnu atmosferu.

Vučić je ukazao da je neophodno da se razgovara o ekonomskim vezama.

Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

– Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome – zaključio je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike