Vučić i šef diplomatije Gabona o intenziviranju saradnje: Srbija vidi prostor za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji (FOTO)

29.07.2022 | 09:14

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju

Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaela Musa-Adama, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i intenziviranju političkog dijaloga i saradnje u različitim oblastima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, sa kojima je povezuje tradicionalno prijateljstvo, stvarano kroz Pokret nesvrstanih i utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju, kako bi sledeće godine zajednički obeležili 50-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja naših zemalja uspešna na multilateralnom planu, posebno kada je reč o podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

Konstatovali su takođe da na bilateralnom planu postoje brojne oblasti sa mnogo neiskorišćenih potencijala, na kojima bi trebalo raditi u predstojećem periodu. POGLEDAJ GALERIJU

 

U te oblasti svakako spada poljoprivreda, posebno imajući u vidu potrebe gabonskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima.

- Gabon je postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja i Srbija vidi prostor za saradnju sa Gabonom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i za prenos iskustava u različitim oblastima - rekao je predsednik Vučić.

Ministar Musa-Adamo je rekao da u Gabonu znaju za kvalitet srpskih kompanija i da su veoma zainteresovani za sklapanje poslovnih aranžmana.

U tom smislu, dvojica sagovornika su istakla da bi značajan podsticaj daljim odnosima dalo otvaranje ambasade Srbije u Gabonu, kao i ambasade Gabona u Srbiji.

Ministar Musa-Adamo je, završavajući posetu našoj zemlji, najavio da će Gabon predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c1fe/hd/64c4e9adb45738d81958c1fe.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c1fe",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1063566_th_1659003270.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug