Dačić za subotu sazvao Kolegijum Skupštine

23.10.2020

09:31 >> 10:40

0

Autor: A. B.

Kolegijum Skupštine Srbije čine predsednik parlamenta, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa

Dačić za subotu sazvao Kolegijum Skupštine
Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za sutra u devet časova Kolegijum parlamenta, kao i novu sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu zakona o ministarstvima.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da će Vlada Srbije imati 21 ministarstvo, među njima i tri nova – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Podsetimo, u četvrtak Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije, izabran je većinom glasova poslanika za predsednika srpskog parlamenta.

Od 226 poslanika, koji su pristupili glasanju, za Dačića je glasalo nih 225. Protiv je bio samo jedan poslanik, dok niko nije bio uzdržan.

– Dame i gospodo, narodni poslanici, želim da najiskrenije zahvalim pre svega vama koji ste podržali moj izbor na dužnost predsednika parlamenta. Takođe želim da kažem i onima koji nisu glasali, da je ovo Skupština svih građana i svih poslanika, i od svih čekujem toleranciju uz uvažavanje političkih razlika, kako bismo radili u interesu svih građana. Zahvalio bih najiskrenije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji nije morao da napravi ovakav predlog, s obzirom na rezultate na izborima. Mi našu vlast ovde crpimo iz narodnog poverenja i narodne volje i naš zadatak će biti da doprinesemo političkoj stabilnosti, jer samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji nas očekuju, i u skladu sa tim, moj zadatak biće da pomognem da Skupština štiti svoj ugled, svoju ulogu, svoje dostojanstvo. Za mene je ovo povratak kući, u zavičaj. Ovo tumačim kao veliku čast, iako sam bio i predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova i spoljnih poslova. Predsednik Skupštine je najveća funkcija koju sam obavljao. Zato mi je drago da su za mene glasali i Broz i kralj – našalio se Dačić pošto je seo na mesto predsedavajućeg.

Usledio je izbor šest potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela parlamenta, čime će proces konstituisanja, koji je počeo 3. avgusta, biti završen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike