24SEDAM VLADIMIRCI Stari hrastovi u Trbušcu: Svedoci borbe protiv Otomanske imperije

06.07.2022

13:32

0

Autor: 24sedam

Pored hrastova koji svedoče o odluci da se suprotstavimo najvećem neprijatelju Evrope u tom trenutku, mnogobrojnijoj turskoj vojsci, nalazi se skulptura „Mudrac“ rad vajara Milutina Rankovića

24SEDAM VLADIMIRCI Stari hrastovi u Trbušcu: Svedoci borbe protiv Otomanske imperije
oak-alley-plantation-1647284_1280 - Copyright Pixabay

Trbušac, malo mesto u blizini Vladimiraca, ima poseban istorijski značaj. U ovom selu, odmah pored glavnog puta, nalaze se hrastovi gde je 1806. godine vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović ustao protiv Otomanske imperije.

“Baš na ovom mestu Karađorđe Petrović zaustavio je svoju vojsku pored ovih hrastova, a sveštenik Pantelija blagosiljao je ratnike pred početak kraja turske vladavine. Nakon toga oni su svi zajedno otišli u veliki boj na Mišaru i potukli tursku vojsku”, objašnjavaju u Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Pored hrastova koji svedoče o odluci da se suprotstavimo najvećem neprijatelju Evrope u tom trenutku, mnogobrojnijoj turskoj vojsci, nalazi se skulptura „Mudrac“ rad vajara Milutina Rankovića koja je posvećena svešteniku Panteliji iz Urovaca.

“Opština Vladimirci redovno obeležava ove za celu Srbiju važne jubileje, a istorijski hrastovi u Trbušcu su mesto na koje svake godine dolaze svi koje interesuje istorija, i koji žele da osete duh mesta na kojem je Srbija počela da stiče svoju slobodu”, navode u TO opštine Vladimirci.

Boj na Mišaru

Bitka na Mišaru ili boj na Mišaru je bitka vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13. avgusta do 15. avgusta (odnosno od 1. do 3. avgusta po julijanskom kalendaru) 1806. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Vladimirci koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike