Prvo sednica Predsedništva SNS, pa sastav Vlade Srbije: Uskoro saznajemo ko će biti ministri, a ovo su kandidati

25.10.2020

07:11 >> 08:59

0

Osim najave da će u novoj Vladi biti skoro polovina žena, kao i da ćemo videti mnoga nova lica, drugi detalji su malo poznati za sada

Prvo sednica Predsedništva SNS, pa sastav Vlade Srbije: Uskoro saznajemo ko će biti ministri, a ovo su kandidati
Copyright TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Sednica Predsedništva SNS, nakon koje bi trebalo da bude poznat sastav nove vlade, biće održana danas u 10 sati.

Nakon završetka sednice predviđene su izjave za javnost, saopšteno je iz SNS, pa se očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili mandatarka za sastav nove Vlade saopšti ko će biti u njenom kabinetu.

Osim najave da će u novoj Vladi biti skoro polovina žena, kao i da ćemo videti mnoga nova lica, drugi detalji su malo poznati za sada.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Pored Ane Brnabić koja ostaje na čelu, izvesno je da će ministar finansija Siniša Mali zadržati funkciju, kao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Za ostale se za sada spekuliše.

Na mesto Nele Kuburović, ministarke pravde, navodno dolazi Maja Popović, šef kabineta i savetnica direktora Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića.

U Nemanjinu 11 navodno će ući i predsednica beogradske opštine Savski venac, Irena Vujović, zamenica direktorke “Batuta” Darija Kisić Tepavčević, dosadašnja predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednica GO SNS Marija Obradović, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, direktorka “Prve petoletke – namenska” Anđelka Atanasković.

Poziciju ministra očekuje se da zadrži i Zorana Mihajlović, ali se pominje da bi mogla umesto dosadašnjeg resora građevinarstva, saobraća i infrstrukture, da povede resor energetike. Ko će preuzeti njen sektor, za sada nije poznato, a pominje se da bi to mogao biti ili Aleksandar Antić ili Marko Blagojević.

Anđelka Atanacković ozbiljan je kandidat za poziciju ministra privrede, mada se za to mesto pominje i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Tatjana Matić je, najverovatnije, preuzeti sektor od partijskog kolege, Rasima Ljajića.

Nebojša Stefanović, ministar policije i Aleksandar Vulin, ministar odbrane mogli bi da zamene fotelje. Da li će se to i desiti, nećemo dugo čekati da saznamo.

Generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković, mogao bi da stane na čelo ministarstva spoljnih poslova, sa kog je na funkciju predsednika parlamenta otišao Ivica Dačić.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Maja Gojković, dosadašnja predsednica Skupštine viđena je za ministarku kulture, iako su još neka imena bila u opticaju za to mesto. Novinar Radomir Dmitrović, kao predstavnik SPAS-a pominje se kao budući ministar novog resora, za brigu o porodici i demografiju.

Novo ministarstvo za brigu o selu preuzeće vrlo verovatno predsednik PUPS Milan Krkobabić, koji je do sada bio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Za mesto ministra sporta u “igri” su bivši bokser Nenad Borovčanin i legendarni košarkaški as Dejan Tomašević.

Gotovo je izvesno da će Zlatibor Lončar ostati da vodi zdravstvo.

Irena Vujović mogla bi ubuduće da sa mesta predsednice Opštine sedne u ministarsku fotelju u resoru zaštite životne sredine.

Dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ako ostane u Vladi, mogao bi ili da ostane na čelu istog resora, ili da povede ministarstvo prosvete, dok bi poslanici SNS Mariji Obradović, mogla da bude poverena pozicija ministarke evropskih integracija umesto Jadranke Joksimović. Za to mesto, u konkurenciji je i nekadašnja potpredsednica Vlade zadužena za EU, Suzana Grubješić.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović možda će postati šef  novog resora za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, mada se pominje i kao jedan od najozbiljnijih kandidata da nasledi Nikolu Selakovića u Predsedništvu Srbije ukoliko od postane ministar diplomatije.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Darija Kisić Tepavčević, bi, po svemu sudeći, mogla da povede Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, a Gordana Čomić, je najizvesniji kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog.

Sve ove dileme trebalo bi da budu razrešene posle današnje sednice Predsedništva SNS u 10 sati, a Srbija će novu Vladu dobiti, najverovatnije u sredu 28. oktobra, kada će premijerka Ana Brnabić izneti ekspoze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike