Selaković: Kramon kuca na otvorena vrata, Srbija na zatvorena

06.07.2022

08:01

0

Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, rekao je

Selaković: Kramon kuca na otvorena vrata, Srbija na zatvorena
Tan2022-6-13_132852515_1 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Srbija je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredeljenje naše države ne dovodi se u pitanje, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ukazao da je za razliku od Srbije EU ta koja je proteklih godina prolazila i kroz unutrašnje krize i kroz zamor u procesu proširenja.


-Zato je nepošten i nedobronameran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji i stavi na Srbiju, jer sa naše strane u tom odnosu je bilo i iskrene volje i doslednosti -  naveo je Selaković u pisanoj izjavi za Tanjug regujući na istupanje evroposlanice Viole fon Kramon tokom debate o Izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom.

On je istakao da kada Viola fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata, ali je nevolja, kako kaže, što i Srbija i druge države regiona sve češće kucaju na zatvorena vrata.

-Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od strane Brisela - ocenio je Selaković.

Ministar je istakao da će Srbija nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrednosti, usklađujući se sa pravnim tekovinama EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za naše članstvo.

-Srbija će, u međuvremenu, dok EU sama ne odluči kakva je budućnost procesa proširenja, nastaviti da kao slobodna i nezavisna država vodi samostalnu politiku štiteći svoje elementarne državne i nacionalne interese, a pritisci koji se na nju vrše nemaju mnogo veze sa interesima proširenja EU, već sa nekim drugim interesima, a često su oni, kao u slučaju gospođe Fon Kramon, sasvim lične i lukrativne prirode - zaključio je Sleković.

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskiom parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramon je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajednickim pozicijama, i dodala da EU od nove vlade očekuje puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike