Skupština o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima: Replika na repliku

26.10.2020

07:04 >> 12:37

0

Skupština o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima: Replika na repliku
Copyright TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima, posle čega će glasati, a trebalo bi da mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić u sredu, 28. oktobra, predstavi svoj kabinet i ekspoze poslanicima.

Na predlog zakona podneto je 10 amandmana. Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmatrao je podnete amandmane, a predlagači iz poslaničkog kluba “Aleksandar Vučić – za našu decu” prihvatili su jedan koji je podnela poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević.

Odbor je podneo i jedan svoj amandman.

I danas rasprava SPS-a i SDA Sandžaka

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević se u izlaganju o amandmanu koji je poneo Denis Imamović nekoliko puta osvrnuo i na predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, što je bio povod za nekoliko replika dvojice poslanika.

Niz replika u jednom trenutku prekunuo je novi predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ne dozvoljavajući šefu poslaničke grupe partije čiji je predsednik ni da prekorači vreme koje je poslovnikom predviđeno za repliciranje.

– Đorđe, nemoj da zloupotrebljavaš situaciju što sam ja predsednik tvoje stranke – rekao je Dačić, i reč dao narednom govorniku.

U raspravu se uključio i Dragan Marković Palma koji se “prisetio” da je više od 40 gradonačelnika Sulejman Ugljanin vodio u manastir Sopoćani čime su, kaže, svi bili iznenađeni.

– Šta se to promeni, Suljo, u tvojoj glavi odjednom? On nam je pričao o freskama i manastiru. Još uvek pamtim taj događaj kada smo bili kod njega u Novom Pazaru. Bio je izuzetno dobar domaćin – rekao je Marković.

Đukanović o napadima na Gordanu Čomić

Narodni poslanik Vladimir Đukanović osvrnuo se na napade kojima je izložena Gordana Čomić, nakon što je saopšteno da će biti ministarska u novoj Vladi.

– Kada je Gordana Čomić bila u Narodnoj skupštini, pa je nas isključivala, oduzimala nam reč, tada je predstavljala “sunce demokratije”. Ona nije promenila svoje stavove, ali sada kada je uvidela da su njeni saborci potpuno promašili politiku sada je hulja izdajnik, đubre… To je nešto što je nečuveno i zastrašujuće i to je primer na koji način ti ljudi hoće da vode društveni dijalog – rekao je Đukanović

Podršku zakonu najavili su poslanici većine, a za taj zakon, kako su naveli u načelnoj raspravi, neće glasati parlamentarci iz Ujedinjene doline-SDA Sadnžaka i samostalni poslanik Vladan Glišić.

Podršku zakonu najavili su poslanici vladajuće većine, a za taj zakon, kako su naveli u načelnoj raspravi, neće glasati parlamentarci iz Ujedinjene doline – SDA Sandžaka i samostalni poslanik Vladan Glišić.

Posle sednice Predsedništva SNS-a poznat je predlog gotovo celog sastava kada je u pitanju nova vlada, izuzev potpredsednika, ministra prosvete. Ministra prosvete predložiće SPS, čiji će kadar voditi taj resor. Od ukupnog broja članova Vlade, kojih će biti 23, čak 11 su žene, i oko 50 odsto su novi ministri.

Predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da SNS, ali i on lično, od Vlade traži da se energičnije nego ikad država, a time i Vlada, suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da srpska ekonomija napreduje ogromnom brzinom, da Srbija sačuva samostalnost i nezavisnost i da ostane na evropskom putu.

Poslanici SNS-a su u Skupštini poručili da će Vlada Srbije imati podršku u realizaciji tih ciljeva.

Vlada Srbije imaće više ministarstava nego prethodna, ukupno 21. Tri su nova – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ovo su sva ministarstva:

1. Ministarstvo finansija

2. Ministarstvo privrede

3. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

4. Ministarstvo zaštite životne sredine

5. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

6. Ministarstvo rudarstva i energetike

7. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

8. Ministarstvo pravde

9. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

10. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

11. Ministarstvo unutrašnjih poslova

12. Ministarstvo odbrane

13. Ministarstvo spoljnih poslova

14. Ministarstvo za evropske integracije

15. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

16. Ministarstvo zdravlja

17. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

18. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

19. Ministarstvo omladine i sporta

20. Ministarstvo kulture i informisanja

21. Ministarstvo za brigu o selu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike