Dobra osnova za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa:Brnabićeva sa Akilom el Hatibom o međusobnoj saradnji (FOTO)

22.06.2022 | 15:55

Predsednica vlade istakla je da je Srbija, zahvaljujući ulaganjima u IT sektor, prepoznata kao zemlja velikih potencijala

Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Akilom el Hatibom, da naše dve zemlje dele istu viziju razvoja zasnovanu na ulaganju u obrazovanje, inovacije i IT sektor, koja je ujedno i dobra osnova za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

Predsednica vlade istakla je da je Srbija, zahvaljujući ulaganjima u IT sektor, prepoznata kao zemlja velikih potencijala u ovoj oblasti i dobra destinacija za investicije.

Danas je, kako je navela, IKT sektor najveća izvozna grana i ima veliko učešće u BDP zemlje, saopšteno je iz Vlade

Srbija ima dobar i obrazovan kadar, a uvođenjem programiranja u osnovne škole, ulažemo u našu budućnost, rekla je Brnabić i istakla da bi saradnja dve države na ovom polju bila od obostrane koristi.

Ministar el Hatib preneo je premijerki Brnabić pozdrave kralja Salman bin Abdulaziz al-Sauda i prestolonaslednika Muhameda bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda i nastojanje Saudijske Arabije za unapređenje ekonomskih odnosa i političkog dijaloga.

Ističući da je turizam nosilac ekonomskog razvoja Saudijske Arabije, ministar el Hatib ocenio je da je u Srbiji prepoznao veliki potencijal za razvoj ove privredne grane, što bi u budućnosti omogućilo otvaranje novih radnih mesta i ekonomskog razvoja države. Razmena znanja i iskustva dve zemlje i saradnja u ovoj oblasti, kako je objasnio bila bi obostrano korisna za naše građane. POGLEDAJ GALERIJU

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je poslovna zajednica važan subjekat u razvoju odnosa, a poljoprivredu prepoznao kao jedan od stubova saradnje privrednika dveju zemalja.

Na sastanku je razgovarano i o povećanju trgovinske razmene, kao i mogućnostima za zajedničke infrastrukturne projekte.

Predsednica vlade izrazila je uverenje da će se politički dijalog dve zemlje intenzivirati u budućnosti i ponovila poziv saudijskom kralju i prestolonasledniku ove zemlje da posete Srbiju.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c37a/uhd/64c4e9adb45738d81958c37a.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c37a",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1034067_th_1655394748.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug