"Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan"

25.05.2022

23:11

0

Maroko stoji čvrsto i principijelno iza stavova kojim podržava teritorijalni suverenitet i integritet svake zemlje i ne priznaje ni pod kakvim okolnostima proglašene entitete

"Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan"
24sedam/Profimedia

Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž izjavio je da za tu zemlju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan i naglasio da Rabat ne podržava ni bilo kakvo pojavljivanje samoproklamovanih entiteta u međunarodnim organizacijama.

Ambasador je istakao da Maroko stoji čvrsto i principijelno iza stavova kojim podržava teritorijalni suverenitet i integritet svake zemlje i ne priznaje ni pod kakvim okolnostima proglašene entitete.

- To važi i za Kosovo - rekao je ambasador za Tanjug i TV Most na proslavi Dana Afrike i Dana prijateljstva Srbije i Afrike.

Stojimo čvrsto kao podrška teritorijalnog integriteta, rekao je Belhaž i podsetio na zajedničko saopštenje u kojem je navedeno da Srbija podržava teritorijalnu celovitost Maroka, a da će Kraljevina Maroko nastaviti da podržava Srbiju u pogledu toga.

- Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan za Maroko - rekao je Belhaž.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović naglasio je da je sada ostalo malo zemalja na afričkom kontinentu koje podržavaju Prištinu.

Starović je rekao da će zvaničnici Srbije nastaviti da objašnjavaju i tim zemljama zašto je važno poštovanje međunarodnog prava.

Podsetio je da je Srbija nakon odluke Prištine da pogazi Briselski a potom i Vašingtonski sporazum i da aplicira za mesto u Savetu Evrope, bila primorana da odmrzne otpriznavanje i da je smo u roku od nekoliko dana dobili četiri nove diplomatske note kojima države opozivaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Time je ukupan broj država koje su povukle odluku o priznanju kosovske nezavisnosti porastao na 22, rekao je Starović za Tanjug i TV Most i dodao da su mnoge od njih sa afričkog kontinenta.

BONUS VIDEO:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug