Vučić saopštio: Gervala podnela zahtev za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope!

12.05.2022 | 09:00 >> 10:06

Autor: I.K.

Za sutra u 11 sati je zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je vest tokom obilaska Sajma automobila da je Donika Gervala podnela zahtev za učlanjenje u Savet Evrope.

- Želim da vas obavestim da je pre 5 minuta Donika Gervala podnela zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pogazili. Na nama je da ne uđemo u mržnju sukoba, već da na racionalan način pružimo odgovor, rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, ali da naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvmo mir i stabilnost, da budemo čvrsti, snazni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do resenja i poštuje potpisano.

Povodom informacije da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima na Sajmu automobila da će to imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme i upitao kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev Savetu Evrope.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako će se Srbija suprotstaviti u SE ako su mentori Prištine zemlje od kojih Srbija ekonomski zavisi, odnosno Nemačka.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da imaju dve trećine u SE Vučić je rekao da ne zna da li imaju većinu ili ne.

"Ako računam sve zemlje to je na 67, 68 do 70 posto ukoliko bi svi oni koji su priznavali tzv. nezavisnosti glasali za članstvo", rekao je Vučić.

On je naveo i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su za to dobili podršku Amerikanaca, i objasnio da je to dodatni pritsak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na onih četiri koje su članice NATO - Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija, ne računajući Kipar.

"Postoji i veliki pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću i svetom, koja ne razume savremene tokove, i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo Kosovsku nezavisnost", primetio je Vučić.

On je međutim ukazao da im to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda i Srbije zeleno svetlo i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.

Vučić je rekao i da ima kontrapitanje za sve one koji podržavaju ovaj akt Prištine, a to je zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu ako imaju Briselski sporazum, koji su potpisali, a suština ZSO ih ne zanima.

"Što ste nas zvali u Vašington na razgovor kada ste prvom prilikom pogazili Vašingtonski sporazum. Što nas uopšte pozivate kada šta god potpišemo sa Albancima oni neće da poštuju ništa", upitao je Vučić i poručio:

"To radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, a nećemo. Zašto nas onda zovete, šta je smisao, hoćete kompromisna rešenja tobože, a onda sve što potpišu suštinski ne važi ili da važi ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa".

Vučić je istakao i da nema problem da to kaže svima u lice, kao i da Kosovo nije samo njegov problem, već problem Srbije i da to 99 posto građana razume.

Podsetimo, za sutra u 11 sati je zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije sinoć je bio u Briselu na sastanku lidera sa Zapadnog Balkana, gde je i saznao da će Priština podneti ovaj zahtev te najavio diplomatsku inicijativu Srbije.

Bonus video:

 

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/05/01/64c4e9adb45738d81958c5b0/hd/64c4e9adb45738d81958c5b0.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c5b0",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1009905_th_1652186471.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam