Vučić u najvećem stratištu Jasenovca: Niko od nas nema porodično stablo, živimo u miru, ali ne daju nam da budemo svoj na svome (FOTO)

01.05.2022 | 07:04 >> 12:35

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" koji je formiran u avgustu 1941. godine

Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

U 11.15 časova predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević, kao i predsednik Skupštine Ivica Dačić poklonili su se žrtvama na grobnom polju "Topole", a potom su položeni venci.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

 

Poštu stradalima odaju i predstavnici udruženja preživelih logoraša i njihovi potomci, predstavnici romske i jevrejske zajednice, kao i ambasada Srbije, Rusije i Mađarske u BiH.

 

 

Nakon polaganja venaca, služen j parastos stradalima na grobnom polju "Hrastovi" .  POGLEDAJ GALERIJU

Pomen srpskim žrtvama su služili njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

 

Vučić poručio: Niko od nas nema porodično stablo, ovde su ubijali srpsku decu

Tanjug printscreen
 

 

Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Svaki put kada dođem ovde da pronađem neke odgovore o zlu, o tome zašto bi bilo ko uradio nešto tako strašno nikada ne uspem. Stavljali su u plitke jame 15 do 20 ljudi da stoje uspravno i onda ih ubijali maljem zbog imena, vere i nacije. Ovde, gde stojimo na kostima, sve teorije padaju u vodu. Ništa taj čin ne može racionalno da se objasni. Kad god smo ovde setimo se najstrašnijih stvari koje su pogodile naš narod, a ostalo vreme kao da ne mislimo o tome - počeo je govor predesednik Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

-Ako je to bio pokušaj da se uništi ceo jedan narod, pokušaj je propao. Svi mi smo deca, i rođaci tih ljudi. Niko od nas nema celo porodično stablo i za to smo uz našu braću Jevreje. A ko je spreman da o tome govori? Govori li se o tome na Zapadu? Naravno da se ne govori.  U Jasenovcu je stradalo više Srba, Jevreja i Roma nego što ja nas svh zajedno Srba, Bošnjaka i Hrvata stradalo na području bivšpe SFRJ od 1941. godine naovamo. Budućnost našeg naroda će biti mnogo teža od sadašnjice i živimo mnogo bolje nego što želimo da priznamo. Danas živimo u miru, osim što nam ne daju da budemo svoj na svome i da budemo slobodni, ne daju nam da sami donosimo svoje odluke, pokušavaju da nas promene, da budemo kakvi su i oni, da nas teraju da se izvinjavamo i za šta nismo krivi - naglasio je Vučić.

Tanjug printscreen
 

 

Kazao je da je naš najveći interes da sačuvamo mir i da imamo dece, da imamo mnogo više mladih koji će da znaju da imamo jedni druge.

-Vi ovde u Srpskoj nemate nikoga drugog, već samo vašu Srbiju i srpski narod. Mi imamo vas u Srpskoj, ljude koji žive u drugim državama. Da čuvamo svoj srpski rod i da nam niko nikada ne  zabrani da se dičimo svoji prezimenima - od ličkih do hercegovačkih do onih iz istočne Srbije. Da sučavamo ćirilično pismo, da ne dozvolimo da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i da gledamo uvek kako da sačuvamo mir. Da nikada ne gazimo po našim žrtvama, da ne zaboravimo ni Jasenovac, ni Prebilovac ni Kraljevo, Da ne zaboravimo šta je Hegel rekao- istorija nas uči da ništa nismo naučili.

- Oni koji su ovde ubijani, ubijani su samo zato što su Srbi, Romi i Jevreji. Nisu birali društvo, odvajali su decu od majki, braću od sestara...sada biraju društvo da polože cvet. Ovde je smrt bila lakša od života. Zašto su ubijali hiljade dece i zašto i danas o tome ne može da se govori. Zato što su ubijali srpsku decu, i ma koliko se mi trudili da pokažemo dobru volju, nikada srpski narod neće biti mali i slab koliko bi to drugi  želeli. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije preterano naoružana i suviše militarizovana. POGLEDAJ GALERIJU

 

Kako je rekao,ovo je jedinstven logor, a najteži zločin genocida koji je ovde izvršen je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo i nešto o čemu naša deca moraju da uče.

- Mi moramo da govorimo o Jasenovcu jer će drugi da ćute o tome, jer su u Jasenovcu najviše stradali Srbi, a Srbi nisu narod do koga im je stalo i koga treba preterano žaliti. 

Takođe je izjavio:

 -Pokušaćemo da budemo normalni uprkos ludilu u koje je svet zapao, da osudimo svako nasilje i upotrebu sile. Da se bavimo sobom, ne ugrožavajući druge, i da tražimo mir za sebe i sve oko nas. Želimo da dobra volja i ono što je najvažnije, mir preovladaju na ovim prostorima. Zahvalan sam što, po ko zna koji put, zajednički obeležavamo i praznike i dane stradanja, kao i svetovne i duhovne blagdane i što zajedno gledamo kako da pronađemo način da opstanemo.

Srbi nikada nece dozvoliti uništenje RS i prekrajanje Dejton

Tanjug printscreen
 

 

I Milorad Dodik, član Predsedništva BiH je govorio na skupu.

Srbi imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku, poručio je danas u Donjoj Gradini srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da Srbi nikada neće dozvoliti uništenje Republike Srpske i prekrajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer, ako nam unipte entitet, uništiće nam i identitet- poručio je Dodik.

-Borićemo se za ono što je potpisano Dejtonskim sporazumom, borićemo se za jedinstvo srpskog naroda, da jedinstvo prati naš identitet, nećemo dozvoliti uništenje Republike Srpske i zato moramo da budeo zajedno - poručio je Dodik obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve stradale u ozloglašenom hrvatskom logoru Jasenovac.

Ne možemo, poručio je, dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma i da se ponovi nasilje koje su sprovodili nad Srbima otimanjem nadležnosti, tvrdeći da smo na to sami pristajali.

Željka Cvijanović - Ubijanje je bilo sadističko i divljačko

Tanjug printscreen
 

 

Prisutnima se obratila i Željka Cvijanović. 

-Donja Gradina je mesto gde je najteže govoriti, mesto bola i tišine. Ubijanje nije bilo industrijsko već sadističko i divljačko. Svaka žrtva  je bila sauočena sa patološkom mržnjom svog krvnika- istakla je ona.

- Nisu ubijali brojeve, već ljudska bića čija je verska i nacionalna pripadnost za zločince bila neoprostiva krivica. Ne postoji izgovor kojom bi se opravdao zaborav.

Navela je da su jedino u NDH postojali logori za decu i da to dovoljno govori o, kako kaže, izopačenosti tog sistema i svireposti ideologije koja je iza njega stajala.

Naglasila je da jasenovačke žrtve nikada ne smeju postati broj, niti "hladna statistika" jer su, kako je rekla, svi oni bili nečija deca, braća i sestre, očevi i majke..."Nisu ubijali brojeve, već ljudska bića, čija je verska i nacionalna pripadnost za zločince bila neoprostiva krivica", rekla je predsednica Srpske.

Ona je ukazala da se o paklu u jasenovačkim logorima smrti najviše saznalo zahvaljujući hrabrosti onih koji su, kaže, pre 77 godina krenuli u proboj, a tek svaki deseti, od oko 1.100 učesnika proboja, uspeo je da pobegne.

Dodala je da su poslednji logoraši sa sobom nosili i svedočanstva o besprizornim užasima kroz koje su prošli oni i njihovi sapatnici, kao i da su budućim generacijama u nasleđe ostavili istinu o Jasenovcu.

-I zato ne postoji izgovor kojima bi se opravdao zaborav, kao što ne postoji ni svetija dužnost od pamćenja- naglasila je Cvijanović.

Među stradalima 20.000 dece

Printscreen/Tanjug
 

 

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Bio je aktivan sve do 1945.godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 dece. Gradina je najveća masovna grobnica Jasenovca. 

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a prema procenama, na tom stratištu ubijeno je 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Rukovodstvo Srbije i Republike Srpske prošle godine je postiglo dogovor o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji bi, prema rečima predsednika Vučića trebalo da bude "svesrpsko svetilište", ali i podsetnik na sve zločine počinjene nad srpskim narodom na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda.

 

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/07/01/64c4e9aeb45738d81958ccd3/hd/64c4e9aeb45738d81958ccd3.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ccd3",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/253-vucic-borca-dom-zdravlja-1507-2021-foto-kaca-7-thumb.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug