Dokument Evropskog parlamenta u najmanju ruku diskutabilan: Srbiji se "nabacuje" niz neistina

20.04.2022

17:08

0

Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma sa tzv. Kosovom, uključujući i Zajednicu srpskih opština

Dokument Evropskog parlamenta u najmanju ruku diskutabilan: Srbiji se "nabacuje" niz neistina
evropski parlament strazbur (1) - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta sutra bi trebalo da raspravlja o nacrtu rezolucije koju je predložio izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, a kojom će se Srbija pozvati da se uskladi sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući i sankcije Rusiji.

U nacrtu rezolucije "izražava se žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Evropske unije (EU) nakon ruske operacije u Ukrajini", a vlasti u Srbiji pozivaju se da pokažu "stvarnu posvećenost vrednostima EU".

U tekstu se izražava žaljenje zbog odluke kosovske vlade da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slučaj ranije.

Reagovao Vulin: Srbiji nije mesto u EU od politike poslanika

- Pozivam poslanike Evropskog parlamenta da nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što pre usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji - naveo je Vulin.

- Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato molim evroposlanike da se ni slučajno ne promene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe i koliko im i nije važno da ih upoznaju - rekao je Vulin.

Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Nacrtom rezolucije se podsećaju srpske vlasti da će napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u "cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji" i napominje da je to ključno za obe strane da napreduju na evropskom putu.

Predloženi tekst u toku ove godine treba da usvoji Evropski parlament na plenarnoj sednici čime bi dobio verziju rezolucije, navodi RSE i dodaje da rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice niti institucije EU.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/RSE

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike