Srbija dosledno posvećena principima i vrednostima Saveta Evrope

04.11.2020

13:58

0

Šef srpske diplomatije je ukazao na problem nasilja nad ženama

Srbija dosledno posvećena principima i vrednostima Saveta Evrope
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, na 130. ministarskom sastanku Saveta Evrope, koji je održan putem video-linka, da se poštovanje principa vladavine prava ne može ukinuti ni u jednoj krizi i ni pod kakvim uslovima.

Selaković je na konferenciji, posvećenoj vladavini prava i poštovanju ljudskih prava u uslovima pandemije koronavirusa, istakao da su mere koje je Srbija preduzimala od marta ove godine u cilju sprečavanja širenja zaraze bile proporcionalne i neophodne.

On je poručio da će naša zemlja nastaviti da se protiv širenja zaraze bori na način koji je u skladu sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, dodajući da je naša zemlja u tom procesu dosledno vodila računa i o poštovanju prava manjina.

Šef srpske diplomatije je ukazao na problem nasilja nad ženama, i dodao da će Srbija, kao jedna od prvih osam zemalja koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju, nastaviti da odlučno podržava borbu protiv ovog društvenog problema.

Srbija je, kako je podvukao, dosledno posvećena principima i vrednostima Saveta Evrope, što potvrđuje i činjenica da je formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Selaković je ponovio da je naša zemlja opredeljena za kontinuiranu saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava i da je uspela da izvrši najkompleksnije presude tog suda.

-Podsećam vas na to da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa statusno-neutralnom politikom Saveta Evrope, rekao je ministar.

On je ovom prilikom, povodom terorističkog napada u Beču, uputio najiskrenije saučešće porodicama nevinih žrtava i građanima Austrije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike