Petković: Sa Bajdenom teža pozicija Srbije, ali nije kraj sveta

09.11.2020

13:22

0

Petković je kazao da su u Prištini smatrali da bi sa Trampom situacija oko KiM išla u drugom pravcu

Petković: Sa Bajdenom teža pozicija Srbije, ali nije kraj sveta
Copyright TANJUG /NIKOLA ANDJIC

Pobeda Džozefa Bajdena otežava poziciju Srbije, ali to “nije kraj sveta”, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uz ocenu da je Priština sve vreme čekala ishode američkih izbora očekujući da će SAD dodatno pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo i da će se stvari u dijalogu pomeriti u pravcu koji njoj odgovara.

Petković je kazao da su u Prištini smatrali da bi sa Trampom situacija oko KiM išla u drugom pravcu i da su se zato potpuno iracionalno ponašali kada je u pitanju dijalog sa Beogradom.

On je ukazao da su SAD priznale Kosovo i da svoju politiku prema Kosovu neće menjati, ali da se u odnosu američke administracije promenilo to što SAD žele konačno da čuju i srpsku stranu.

-Ono što se promenilo, nadam da će se i nastaviti, je da prvi put posle decenija, administracija SAD želi konačno da čuje i srpsku stranu, što je postalo moguće zahvaljujući predsedniku Vučiću, koji je uspeo da na međunarodnoj sceni

ponovo aktuelizuje pitanje KiM, rekao je Petković za TV Hepi.

Ukazao je i da je u čestitki Bajdenu predsednik Vučić naveo da se Srbija nada nastavku dobre saradnje, koja je uspostavljena za vreme Trampa.

-Za razliku od svih koji su potrčali da bace kamen na Trampa, predsednik Vučić se ne odriče onoga što su činjenice, a to je da je za vreme Trampa Srbija krenula u dobrom pravcu zbog čega smo i govorili da će naša pozicija sa Bajdenom biti teža, rekao je Petković.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Petković je kazao da treba razgovarati o svim važnim pitanjima koja će da relaksiraju odnose Beograda i Prištine i da se reši pitanje nestalih i interno raseljenih, kao i pitanje ekonomije koje, kako je ocenio, posebno opterećuje albansko društvo.

-Kod njih je zbog epidemije katastrofalna situacija u ekonomiji i umesto da, kao što predlaže predsednik Vučić, Priština uđe u ”mini-šengen”, da ekonomija preuzme primat, pa da onda rešavamo politička pitanja, njih to ne interesuje i spremni su da po cenu sopstevnog ekonomskog potonuća insistiraju na tzv. međusobnom priznanju. Ali, to nije i neće biti na agendi, podvukao je Petković.

Komentarišući podizanje optužnica i privođenje bivših pripadnika OVK, Petković je kazao da je to dobar i pozitivan korak jer 20 godina nije bilo političke volje da se istraže zločini nad ubijenim Srbima na KiM.

-Postoje činjenice, postoje svedoci, dokazi, pravda treba da bude zadovoljena. Ostaje da se vidi u kom pravcu će ići suđenja jer je taj sud osnovan po zakonima tzv. Kosova, samo je teritorijalno izmešten u Hag. Pratićemo kako će se to odvijati, rekao je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike