Ko je Stevan Dukić, direktor koji ne dolazi na sastanke u Vladu i izbegava da se javi ministarki Mihajlović

10.11.2020

19:00 >> 20:22

0

Kako se spekulisalo u medijima, ministarka će zatražiti smenu direktora preduzeća Transportgasa Stevana Dukića

Ko je Stevan Dukić, direktor koji ne dolazi na sastanke u Vladu i izbegava da se javi ministarki Mihajlović
Copyright ATA Images

“Rat” ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa čelnim ljudima Srbijagasa i Transportgasa se nastavlja.

U javnosti je odjeknulo udaljavanje direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića sa prvog sastanka u Vladi Srbije, pošto se pojavio sam, bez saradnika. Na istom sastanku niti se pojavio niti je opravdao nedolazak prvi čovek Transportgasa Stevan Dukić. Zbog toga je najavljeno da će biti pozvan na odgovornost.

Ministarka je u izjavi za 24sedam posle ovog incidenta rekla da je puno problema u “Srbijagasu”, posebno ako govorimo o ćerkama-firmama, počev od “Transportgasa“, “Gastransa“, “Sogasa“ i slično.

-Da ne bude dileme, ne zanima me ko je direktor javnog preduzeća, već da li se radi odgovorno i u interesu zemlje. A interes je samo jedan – energetska stabilnost Srbije. I to vazi za svako preduzeće – EPS, EMS, “Resavicu“ i ostale, istakla je Zorana Mihajlović i dodala da energetika treba da nam donese dobitke i profit, a ne gubitke.

Posle incidenta u zgradi Vlade, kada je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović udaljila sa sastanka direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića, premijerka Ana Brnabić rekla je da veruje da će Mihajlovićeva i Bajatović naći način da sarađuju. Brnabićeva je novinarima rekla da je taj incident nešto što se desilo, ali da veruje da će Mihajlovićeva naći način da razgovara sa direktorima svih javnih preduzeća.

Danas je ministarka ponovo podgrejala vatru pozvavši javno direktora Dukića da dođe u Vladu pošto se, kako je objasnila, ne javlja na telefon.

-Sekretarica čas zna, a čas ne zna gde je on, i ne odazivaju se na naše pozive i ne odgovaraju na dopise. Kada čuju da mi zovemo, histerično spuštaju slušalice, tako da na ovaj način pozivamo direktora da dođe na sastanak u Vladu Srbije, rekla je ministarka Mihajlović.

Pa, ko je pomenuti Stevan Dukić, jedan od najbližih Bajatovićevih saradnika, koji ignoriše pozive ministarke?

Kako piše na sajtu Transportgasa, on je v.d. direktora preduzeća. Diplomirani je mašinski inženjer, rođen 1968. godine. Ima bogato radno iskustvo u gasnoj industriji. Obavlјao je poslove inženjera u transportu prirodnog gasa, rukovodioca službe transporta prirodnog gasa, rukovodioca Radne jedinice za transport prirodnog gasa, rukovodioca sektora transporta prirodnog gasa i izvršnog direktora za tehniku u “NIS-GAS” i JP “Srbijagas”.

Osim što je v.d. direktora Transportgasa, član je radne grupe za strateške energetske projekte, koja je osnovana odlukom Vlade Srbije početkom prošle godine u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.

Uprkos bogatom iskustvu, kako se spekuliše u medijima, ministarka će zatražiti njegovu smenu.

Firma koju vodi osnovana je još 2015. godine, nakon restrukturiranja Srbijagasa i odluke o formiranju dva nova preduzeća “Transportgas Srbija” i “Distribucijagas Srbija”, ali je u punom potencijalu počela da radi tek krajem prošle godine. U 2018. godini je zabeležila gubitak od 2.638.000 dinara, prenose mediji.

Ostaje da se vidi da li će smena i da se sprovede u delo, budući da je “Transportgas” pod direktnom ingerencijom “Srbijagasa”, odnosno Bajatovića.

– Energetika treba da nam donese dobitke i profit, a ne gubitke. Ovo je sektor sa puno potencijala, država treba da zarađuje na tome, a samim tim i građani, a ne da pojedinci zarađuju i bogate se, a energetika da siromaši, jer onda siromaše i država i građani. Znam da će biti raznih napada na mene i pokušaja medijskih manipulacija, na to sam navikla, jer dok se ja protiv toga borim, da li mislite da će taj neko to tek tako da pusti i da ćuti, a ugrožena mu je zarada, dodala je Mihajlović.

Tu je, verovatno, mislila na zaradu Bajatovića, koja je na mesečnom nivou iznad dva miliona dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike