Moguće velike promene u Vladi: Ukoliko SNS pobedi u aprilu, u Nemanjinoj 11 na funkciji ostaje najviše tri ministra

05.01.2022

10:25

0

Nekoliko je razloga za ovu temeljnu "injekciju" kabinetu

Moguće velike promene u Vladi: Ukoliko SNS pobedi u aprilu, u Nemanjinoj 11 na funkciji ostaje najviše tri ministra
ministarstvo spoljnih poslova zgrada - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

KAadrovska panorama Nemanjine 11 izgledaće potpuno drugačije ukoliko naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima nastave da vode Srbiju i u narednom mandatu.

Od aktuelnog sastava Vlade, najviše dva ili tri ministra nastaviće svoj angažman u izvršnoj vlasti.

Tako će se nastaviti trend u državi za koji se u Srpskoj naprednoj stranci opredelio njen lider Aleksandar Vučić - pružiti šansu novim i mladim licima.

Foto:24sedam/Goran Sivački
 

Nekoliko je razloga za ovu temeljnu "injekciju" kabinetu. Primarni je da se u ministarski tim ubrizga "sveža krv", kako bi dobio novi stvaralački zamah za ambiciozne planove sadržane u strategiji "Srbija 2025" i "Srbija 2030", jer će nova postava u Nemanjinoj praktično zakoračiti u obe petoletke tokom kojih se očekuju kapitalni projekti vredni milijarde evra. Ukratko, da bi se promenilo lice Srbije, potrebna su nova lica.

Drugi razlog za kadrovsko provetravanje je nedovoljan učinak većeg dela sadašnjih članova vlade. Nezadovoljstvo radom pojedinih ministara kod predsednika Vučića opravdano je kulminiralo u vreme protesta protiv eksploatacije litijuma u Jadru, ali i tokom neoprostivih brljotina u elektroenergetskom sistemu pred kraj 2021. godine.

Podsetimo, lično je šef države otišao u Gornje Nedeljice da razgovara sa narodom koji je zabrinut zbog dolaska "Rio Tinta", gde se uverio da pojedini ministri uopšte nisu ni razgovarali sa ljudima, a neki se nikada tamo nisu ni pojavili.

Slična reakcija predsednika bila je i tokom iskakanja blokova u Termoelektrani "Nikola Tesla", gde je ponovo prvi čovek Srbije bio prinuđen da vadi kestenje iz vatre, dok su čelni ljudi sektora bili nedopustivo neaktivni.

Nije zanemarljiv ni treći faktor. Naime, pojedini ministri su već godinama "ušuškani" u krilu ambasadora, pa su na to gledali kao ogromno preimućstvo koje im, kako su računali, garantuje pretplatu na fotelju u Nemanjinoj. Uz to, mnogi od njih su zaboravili da im je upravo Vučić politički otac, ali su se uzdržavali da ga brane kada su on i njegova porodica bili mete političkih protivnika i pojedinih stranih zvaničnika. Uostalom, i sam predsednik je govorio o tome:

- Neki naši ministri, tamo negde 2013, 2014. lepo su govorili o meni, a onda su počeli da idu po ambasadama - i tu ne mislim na Stefanovića, kod njega su drugi neki razlozi u pitanju. I posle tih odlazaka po ambasadama nema više dobrih reči ni o predsedniku stranke, postaju ljubimci svih tajkunskih medija u Srbiji, nema samokritike, pa makar bili i najkrivlji za dešavanja u sektorima koje vode, jer to su nedodirljiva bića i veoma su uspešni.

Podsetimo, aktuelna vlada izabrana je 28. oktobra 2020. godine. Ima 23 ministra, 21 resor i pet potpredsednika.

Klačar: Meriće se učinak

Bojan Klačar, iz CeSida, siguran je da će kadrovske karte u Nemanjinoj biti dobro promešane:

K1 printscreen
 

- Posle svakih izbora je bilo značajnih promena i mali je broj ministara iz redova naprednjaka koji su imali više mandata. Tu su Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović... Drugo, kada se urade pažljivije analize videće se da nisu svi ministri imali isti doprinos i sigurno je da će SNS voditi računa o tome ne zadrži na važnim mestima ljude sa čijim radom nisu zadovoljni ili sa čijim radom javnost nije bila zadovoljna. I treće, na sastav vlade, ali i na čitavu strukturu vladajuće koalicije, sigurno će uticati i promene u samom SNS, s obzirom na to da je Vučić najavio da posle izbora neće više biti na čelu stranke.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike