Vučić otvorio izložbu o Jasenovcu: "Biti Srbin u NDH značilo je da si suvišan, a suvišne je trebalo ukloniti" (FOTO+VIDEO)

22.04.2021

17:17 >> 19:10

0

Autor: J.B.O.

Osim Vučića, obratili su se i patrijarh srpski Porfirije, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Vučić otvorio izložbu o Jasenovcu: "Biti Srbin u NDH značilo je da si suvišan, a suvišne je trebalo ukloniti" (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je večeras izložbu pod nazivom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” u Istorijskom muzeju Srbije.

Osim Vučića, obratili su se i patrijarh srpski Porfirije, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izložba je otvorena u 19 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, saopštila je pres-služba predsednika.

Postavku čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izlozeno je 25 radova, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

Izložbu su priredili Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Beograd, 22. aprila 2021. – Izlozba “Sveti novomucenici jasenovacki u svetlosti Vaskrsenja” otvarena je veceras u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica. Otvaranju izlozbe prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije i ministarka kulture Maja Gojkovic. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Patrijarh Porfirije se obratio prisutnima

Patrijarh srpski Porfirije obratio se okupljenima i poručio da je velika radost što su se okupili u zdanju koja čuva nažu istoriju i kulturu, kako bi otvorili izložbu slika sestre Marije iz logora Jasenovac.

– Jasenovac je poznat u Srbiji, ali i svetu, po najekstremnijem zlu koje može da osmisli ljudski um. Tamo su stradali nevini i to na monstruozne načine – rekao je patrijarh.

Rekao je da je paradoks što su se večeras svi okupili oko izložbe koja je “nadahnuta zverstvima koja su u Jasenovcu činila”.

Beograd, 22. aprila 2021. – Izlozba “Sveti novomucenici jasenovacki u svetlosti Vaskrsenja” otvarena je veceras u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica. Otvaranju izlozbe prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije i predsedavajuci i srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Dodik se obratio prisutnima

– Sećanje na tužne priče mog zavičaja. Jasenovac je najtužnija reč moga detinjstva, na stradanja, priče koje sam slušao kao dečak.

Veoma je važno u svakoj prilici, okupiti se oko tog sećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolktivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla.

Jasenovac je dokaz da su na ovim prostorima živeli monstrumi – rekao je Milorad Dodik.

Dodaje da je istina o Jasenovcu dugo skrivana.

– Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena, a koja je spasavala decu, pokupljena je od strane tadašnje udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu. Zahvalan sam svima koji čuvaju sećanje na stradanje našeg naroda – rekao je Dodik.

Vučić se obraća prisutnima i svečano otvara muzej

– Ceo jedan narod u NDH se osećao suvišnim. Svaki čovek je bio suvišan, svaka žena suvišna, svako dete suvišno. Biti Srbin u NDH značilo je da si suvišan – kaže na početku obraćanja predsednik Srbije.

Ono najstrašnije je uklanjanje suvišnog.

– Ceo narod je u NDH bio suvišan, kao i Jevreji i Romi – svi su bili suvišni. Svaka žena, dete, sve je bilo suvišno – rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

– Biti čovek nije značilo da si suvišan jer je to osnovno pravo a to je na život – dodao je predsednik i naglasio da je neko nekada pokušao nekim narodima pokušao da oduzme to pravo.

Greh sećanja na Jasenovac ne sadrži nikakvo zlo već je jedini put kojim se treba ići, put ka slobodi.

Pročitajte još:

– Baš zbog tog puta bez suvišnih, važno je boriti se za mir – naglasio je Vučić i dodao da baš zbog toga ne želi da odgovara na uvrede koje dolaze iz Hrvatske, jer je opraštanje vrlina.

– Uveren sam da nijedno dete neće morati da preživi ono što su upravo deca svojim nevinim rukama nacrtala – zaključio je Vučić uz zahvalnost svima onima koji su radili na izložbi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike