Tužilac spreman za početak suđenja veteranima OVK na proleće

23.02.2021

14:39 >> 14:51

0

Među dokazima su spisi, video i audio materijali, njihovi transkripti i drugo

Tužilac spreman za početak suđenja veteranima OVK na proleće
Copyright scp-ks.org

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu najavilo je danas da će do 9. aprila završiti obelodanjivanje dokaza odbrani predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Ubrzo nakon toga tužilaštvo će biti spremno za početak suđenja, koji će odrediti sud, navodi se pored ostalog u dopisu tužilaštva sudiji za prethodni postupak, pred sutrašnju statusnu konferenciju u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Tužilaštvo je takođe ukazalo na do sada obelodanjene dokaze odbrani, kojih ima više stotina, navodeći da se za određene još neobelodanjene dokaze čeka odluka suda o zaštitinim merama.

Među dokazima su spisi, video i audio materijali, njihovi transkripti i drugo.

pročitajte još

Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen-opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, te da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Takođe je tražilo od suda da odbaci njihove zahteve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

Statusnoj konferenciji neće prisustvovati Haradinaj, a njegov advokat će sednicu pratiti video vezom.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

pročitajte još

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća”, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vrršili šodmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike