Supruga Rista Jovanovića: Porodica je platila kauciju

22.07.2021

08:04

0

Autor: A.S.

Od kosovskog suda nisam mogla očekivati drugačiju kaznu

Supruga Rista Jovanovića: Porodica je platila kauciju
Copyright Risto Jovanović/Printscreen / Twitter

Podgoričanin Risto Jovanović, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu zbog navodnog “izazivanja razdora i netrpeljivosti”, prihvatio je novčanu kaznu od 6.700 evra i zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju na pet godina, u zamenu za kaznu od šest meseci zatvora, na koliko je prethodno osuđen.

Komentarišući presudu, Jovanovićeva supruga Teodora je kazala za Dnevne novine Dan da se “od njih drugo nije moglo ni očekivati”, te da nisu ni očekivali da će biti oslobođen optužbi koje nisu tačne.

Pročitajte još:

Ona je navela da je porodica juče platila kaznu. Sud je u odluci naveo da je Risto Jovanović imao nameru da izazove razdor i netrpeljivost između etničkih zajednica tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu.

Posle suđenja, Jovanovićeva advokatica Jovana Filipović rekla je da svedoci odbrane nisu pristupili sudu, jer je poziv dostavljen njoj kao braniocu, a ne njima u Podgorici.

– Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svedoci su dali overene pisane izjave, ali sud nije želio da ih prihvati. Najpre je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena – kazala je Filipović.

Napomenula je da svedoci koje je odredio tužilac, ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

Pročitajte još:

– Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima nateramo da kažu reči ‘ubijte Šip***a’, ‘Kosovo ćemo oprati krvlju’, ‘Kosovo je Srbija’, koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svedoka i objektivnost prilikom iskaza – istakla je Filipović.

Podsetimo, Demokratski front ponudio je juče da plati kauciju Jovanoviću, dok je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se stekli uslovi da se on vrati u Crnu Goru.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike