Srpski diplomata procenjuje: Lajčak najavio odstupanje od Vašingtonskog sporazuma, to je u interesu Nemačke

13.01.2021

14:24 >> 14:46

0

Autor: J.B.O.

Lajčakova izjava pokazuje da od početka vrh Evropske unije nije bio saglasan sa američkim pristupom rešavanju problema

Srpski diplomata procenjuje: Lajčak najavio odstupanje od Vašingtonskog sporazuma, to je u interesu Nemačke
Copyright Profimedia

Izjavom da Vašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije sporazum, specijalni predstavnik EU za dijalog dveju strana Miroslav Lajčak poručuje da Vašingtonski sporazum i njegova realizacija kako je primarno dogovoreno, ne odgovara Briselu, pre svega Nemačkoj, kaže diplomata Zoran Milivojević.

U Lajčakovoj izjavi čak vidi i najavu korekcije Vašingtonskog sporazuma odnosno odstupanje od u meri u kojoj taj sporazum ne odgovara interesima EU i Nemačke.

– Lajčakova izjava pokazuje da od početka vrh Evropske unije nije bio saglasan sa američkim pristupom rešavanju problema između Beograda i Prištine pod administracijom Donalda Trampa i da sporazum iz Vašingtona nije odgovarao Briselu- napominje Milivojević za Tanjug.

Kako kaže, pravi test za uspeh i kontinuitet Vašingtonskog sporazuma i njegove primene biće stav nove američke administracije, a kako nova administracija najavljuje reviziju nekih stavova iz vremena Trampa vezano za spoljnu politiku, kaže on, treba očekivati približavanje stavova Brisela i Vašingtona, u kontekstu rešavanja problema Kosova i Metohije.

Upitan šta je to što najviše “smeta” vrhu EU u Vašingtonskom sporazumu, Milivojević odgovara da je to činjenica što njime nisu otvorena statusna pitanja, a to je, naglašava, nešto što se kosi sa interesima Nemačke.

– Nemačka insistira da pravnoobavezujući sporazum tj. normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva bilateralni sporazum i priznanje nezavisnosti Kosova – ističe diplomata i podseća na izjavu Miroslava Lajčaka datu prištinskim medijima uoči Nove godine kada je, kako kaže, vrlo precizno rekao da dijalog treba da se okonča pravnoobavezujućim sporazumom “dve države”.

Stoga je, dodaje, i ta izjava kao i poslednja nakon sastanka sa američkim diplomatom Filipom Rikerom u Briselu najava korekcije Vašingtonskog sporazuma odnosno izvesnog odstupanja.

Prema njegovim rečima, jasno je poručeno kakav će biti pristup i stav EU ubuduće.

– Možemo očekivati potpuno preklapanje stavova i interesa SAD i EU i da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine dominirati stav iza kog stoji Nemačka a koji će podržavati nova američka administracija. Znači, podudarnost Lajčaka sa interesima Nemačke i potpuno saglasje EU-SAD – kaže diplomata komentarišući sastanak Lajčak-Riker u Briselu.

Smatra da kroz izjavu Lajčaka vidi i to da će Vašingtonski sporazum takođe biti problematičan za sprovođenje sa stanovišta EU u delovima koji se tiču Bliskog Istoka i otvaranja ambasade Srbije u Jerusalimu, te tumači da Lajčak, takođe, upućuje opomenu “da je to u suprotnosti sa stavom EU”.

Na pitanje daje li Lajčak svojom izjavom za pravo prištinskoj strani da sada “izvrda” primenu bilo koje odredbe Vašingtonskog sporazuma, pa i onih iz ekonomskog domena, on je smatra da oko ekonomije “ne bi trebalo da bude problema”.

Pročitajte još:

– Mislim i da američkoj strani odgovara taj koncept i pristup te da neće biti problema oko statusa DFC-a u Beogradu, a ne bi trebalo da to bude problem ni za EU jer je koncept njenog pristupa regionu pre svega na ekonomskoj osnovi. Ne očekujem veće probleme ni oko ”malog Šengena” – napominje Milivojević dodajući da je i EU i SAD jasno da ekonomija relaksira politički ambijent i stvara uslove za konstruktivan pristup dijalogu.

Srbija će, prema njegovim rečima, svakako i dalje biti na liniji Vašingtonskog sporazuma, jer je to u njenom najboljem interesu: da se ne razgovara o statusu, da je ekonomija u osnovi normalizacije odnosa BG-PR, a i kada je posredi, kako kaže, aspekt srpsko-američkih odnosa.

– Vašingtonski sporazum pruža platformu za unapređenje bilateralnih odnosa Srbija-SAD na osnovama obostranih interesa – zaključio je Milivojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike