Skandalozna izjava Haradinaj Stuble, optužuje Srbiju za kršenje sporazuma, odmah reagovao direktor Kancelarije za KiM

27.12.2020

19:41 >> 19:48

0

Optužila je da je Srbija ugrozila nacionalnu bezbednost i suverenitet Kosova, nepoštovanjem napora Vašingtona i Brisela da normalizuju odnose

Skandalozna izjava Haradinaj Stuble, optužuje Srbiju za kršenje sporazuma, odmah reagovao direktor Kancelarije za KiM
Copyright Meljiza Haradinaj Stubla Profimedia

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da je Srbija tajno i nezakonito, švercom farmaceutskih proizvoda, flagrantno prekršila briselski sporazum.

pročitajte još

-Nezakonito i tajno mešanje Srbije na Kosovu, švercom farmaceutskih proizvoda bez prethodnog odobrenja državnih organa, predstavlja grubo flagrantno kršenje sporazuma o carinskom pečatu i međusobnom priznavanju farmaceutskih sertifikata postignutog 2015. godine u Briselu, u okviru Tehničkog dijaloga, objavila je Haradinaj Stubla na Tviteru.

Optužila je da je “Srbija ugrozila nacionalnu bezbednost i suverenitet Kosova, nepoštovanjem napora Vašingtona i Brisela da normalizuju odnose“.

-Takođe se umešala u stabilnost, mir i bezbednost u regionu. Očekuje se adekvatna međunarodna reakcija, poručila je Haradinaj Stubla.

Petković: Političke ambicije ne smeju da budu iznad zdravlja i života ljudi

Navikli smo da tokom svake predizborne kampanje u Prištini glavna meta napada bude Srbija, ali ničije političke ambicije ne smeju da budu iznad zdravlja i života ljudi, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Koronavirus ne poznaje nečije etničko poreklo, što dobro razume Srbija koja prema preporuci predsednika Aleksandra Vučića nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina i za druge zajednice i sredine na Kosovu i Metohiji, kao što smo u jeku pandemije poklonili 1.000 PSR testova Institutu za javno zdravlje u u Prištini. Naša je obaveza da obezbedimo dovoljne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka.

Zbog toga je nezamislivo da neko politiku stavlja iznad očuvanja života i da u trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom koronavirusa, kada se bližimo cifri od dva miliona preminulih neko želi da se obračunava sa vakcinama i sprečava imunizaciju.

Srbija i njen predsednik Alekdandar Vučić uvek će javno i opšte dobro staviti iznad dnevne politike. Srbija je ponosna što smo prvi u regionu i drugi u kontinentalnoj Evropi krenuli sa imunizacijom, jer je kod ove pošasti vreme odlučujući faktor.

U borbi za očuvanje zdravlja građana, politici nema mesta, jer se svi borimo protiv istog, nevidljivog neprijatelja. Za Srbiju put humanosti i solidarnosti nema alternativu”, naveo je Petković u saopštenju.

Drecun: Važno je da Srbija nastavi da se stara o zdravlju Srba na KiM

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, odgovarajući na kritike Prištine zbog vakcinacije na severu KiM, kaže da će sve veze između srpskog naroda i zvaničnog Beograda, odnosno centralne Srbije, smetati svima koji smatraju da je Kosovo država i da treba da prekine sve veze sa Srbijom.

Drecun je istakao da državno rukovodstvo čini sve da sačuva srpski narod na KiM.

“Ono što je važno jeste da Srbija nastavi da se stara o zdravlju svojih građana na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju pandemija, u okviru svojih mogućnosti i da ne odvaja srpski narod na KiM od srpskog naroda koji živi u centralnoj Srbiji”, kazao je Drecun za TV Pink.

Naime, nakon većih gradova u Srbiji, određene doze Fajzerove vakcine stigle su i na sever Kosova gde je od prekjuče počela vakcinacija osoba starijih od 65 godina.

Osim u Zvečanu, vakcine protiv virusa kovid-19 primiće i stariji žitelji Zubinog Potoka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike