Rusija o pitanju Kosmeta: Složićemo se samo sa odlukom koja će odgovarati Srbima

05.08.2021

14:44 >> 15:55

0

Autor: M. I.

Srpske vlasti ispunjavaju svoj deo dogovora, ako se to tako može nazvati, dodao je Bikantov

Rusija o pitanju Kosmeta: Složićemo se samo sa odlukom koja će odgovarati Srbima
Copyright Profimedia

Rukovodstvo nepriznatog Kosova nastavlja da sabotira dogovore o formiranju srpskih opština, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu MIP Rusije Aleksandar Bikantov. Kako kaže, Rusija očekuje od zapadnih zemalja objektivnu ocenu tog pitanja.

– Očekujemo od zapadnih učesnika procesa objektivan i zahtevan pristup proceni primene usaglašenih mera od strane kosovsko-albanskog rukovodstva koje je vrlo selektivno u pogledu sopstvenih obaveza, koje su godinama samo na papiru, kao što je slučaj sa dogovorima da se, na primer, formira zajednica srpskih opština na Kosovu – rekao je on.

pročitajte još:

Kako je rekao, „Priština sabotira taj proces od 2013. godine bez jasne reakcije na svoje ponašanje od strane Brisela“.

Diplomata je podsetio da su 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu zabeležene brojne obaveze rukovodstva Srbije i tzv. države Kosovo, među kojima je moratorijum na promovisanje kandidature od strane Prištine u međunarodnim organizacijama, kao i obustavu rada Beograda sa svetskim prestonicama na povlačenju njihovog priznanja „nezavisnosti Kosova“.

– Srpske vlasti ispunjavaju svoj deo dogovora, ako se to tako može nazvati – dodao je Bikantov.

Komentarišući medijske navode da 10 azijskih i afričkih zemalja trenutno razmatra mogućnost povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, ruski diplomata je rekao:

– Ako se neki članovi međunarodne zajednice spremaju da preispitaju svoju raniju ishitrenu odluku o priznanju pravnog subjektiviteta tzv. Kosova, onda je reč o suverenom izboru koji proizilazi iz trezvene analize situacije, uključujući i ponašanje Prištine – smatra on.

Bikantov je istakao da se zvanična Moskva zalaže za to da Beograd i Priština postignu održivu i obostrano prihvatljivu odluku na osnovu Rezulucije Saveta bezbednosti UN 1244.

– Ona mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da dobije odobrenje SB UN, budući da je reč o osiguravanju međunarodnog mira i bezbednosti. Složićemo se samo sa onom odlukom koja će odgovarati samim Srbima. Nameravamo da se pridržavamo tog stava i u budućnosti – zaključio je Bikantov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike