Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju: Spustite tenzije!

20.09.2021

11:18 >> 11:48

0

Autor: A.S.

Naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane

Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju: Spustite tenzije!
Copyright Kosovo onlajn, printscreen

Portparol Evropska Unije Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini povodom situacije.
Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

Pročitajte još:

– Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice – kaže Stano.

– EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje , regionalnu saradnju i dobrobit građana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova – zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

Pročitajte još:

– Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedini put napred. U suprotnom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu – zaključuje Stano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike