Priština neće vakcine iz Beograda, čeka kontingent iz EU

29.12.2020

09:09 >> 09:46

0

Varhelji je uverio premijera Hotija da će određena količina stići na Kosovo istovremeno kada i u ostale zemlje Zapadnog Balkana

Priština neće vakcine iz Beograda, čeka kontingent iz EU
Priština - Copyright Profimedia

Vlada Kosova je izgleda odlučila da ignoriše ponudu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je predložio da se iz drugog kontingenta “Fajzerove” vakcine u januaru obezbede određene količine i za druge nacionalnosti na Kosovu, prenosi Ljajmi.

Naime, Ljajmi je Vladi Kosova poslao pitanja da li će dobiti takvu pomoć od Srbije i kako će Vlada postupiti u vezi s tom akcijom, pošto su istrage već započele, ali Antigona Badžaku, portparolka Vlade Kosova, izbegla je da odgovori na pitanje, već je samo govorila o razgovoru aktuelnog premijera Avdulaha Hotija sa komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, piše Kosovo onlajn.

pročitajte još

Premijer Avdulah Hoti je telefonom razgovarao sa komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem o trenutnim političkim zbivanjima u zemlji i situaciji sa pandemijom kovida 19. Premijer Hoti uverio je Varheljija da će Kosovo i dalje imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost, da će upravljanje pandemijom kovida 19 biti prioritet i da će ispunjavati sve obaveze u procesu integracije zemlje u Evropsku uniju, rekla je Antigona Badžaku.

Tom prilikom, premijer Hoti zahvalio je Varheljiju i za podršku u pokretanju i sprovođenju evropske agende reformi ERA 2. Što se tiče vakcine protiv kovida 19, Varhelji je uverio premijera Hotija da će određena količina stići na Kosovo istovremeno kada i u ostale zemlje Zapadnog Balkana. Tokom razgovora je izražena zabrinutost zbog, kako su istakli, ilegalnog ulaska vakcine protiv kovida 19 na Kosovo, bez redovnih uvoznih procedura ili donacija lekova čije je poreklo poznato.

“Kosovske institucije su pokrenule potrebne pravne radnje protiv umešanih u te akcije jer smatraju takvo ponašanje Srbije neprihvatljivim. Premijer Hoti je uverio komesara Varheljija da su svi građani Kosova uključeni u planove vakcinacije, bez ikakve razlike. Premijer Hoti je zahvalio na spremnosti institucija Evropske unije da nastave sa bezrezervnom podrškom institucijama i građanima Kosova u upravljanju krizom izazvanom pandemijom kovida 19“, kaže se u odgovoru Badžaku za Ljajmi.net.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike