Predsednik Srbije iz Bahreina: Fabrikom vakcina razvijamo "domaću pamet", gradnja počinje za manje od mesec dana

14.03.2021

19:42 >> 08:04

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumirao večeras rezultate posle istorijske posete Bahreinu

Predsednik Srbije iz Bahreina: Fabrikom vakcina razvijamo "domaću pamet", gradnja počinje za manje od mesec dana
Copyright TV Pink printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumirao večeras rezultate posle istorijske posete Bahreinu.

– Vraćamo se sa nečim što je od izuzetnog značaja, to je izgradnja nove fabrike vakcina. Tu ćemo moći da pravimo vakcinu ne samo protiv korone, nego i drugih virusa. U Torlaku ćemo ići sa Sputnjikom, a u toj fabrici sa ruskom vakcinom. To će stvoritiveliku šansu da živimo normalno. Razgovarali smo i o izvozu naših poljiprivrednih proizvoda, ali i džemova, marmelada, pekmeza. To je za nas veoma važno i potrebno nam je tu još mnogo investicija – rekao je Vučić.

Kako je dodao, reči je bilo i o nafti i o građevinskim projektima.

Predsednik je dodao da je tokom zvaničnih susreta razgovarano o poljoprivredi i nafti, a rekao je da tokom jeseni očekuje posetu kralja Hamada Srbiji.

– Otvaramo nove vidike za Srbiju. Ponosan sam na način koji su dočekani predstavnici naše zemlje. Bio sam u mnogo zemalja, ali ovako gostoprimstvo se nigde ne sreće – rekao je Vučić.

Predsednik je precizirao da će nas fabrika vakcina koštati kao izgradnje jedne kovid bolnice, a da će nam značiti kao da smo kupili najmanje 10 najmodernijih lovaca.

– Možemo da prestižemo mnoge bogatije zemlje u zdravstvu – naglasio je Vučić.

Prvi lider koji je posetio ostrvsku monarhiju

Vučić je inače prvi lider iz Srbije koji je zvanično posetio ostrvsku monarhiju u Persijskom zalivu, a tokom susreta sa kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom dogovoreno je unapređenje saradnje i izgradnja boljih međusobnih odnosa.

TV Pink printscreen

– Oni će verovatno otvoriti u Beogradu, a mi doneti odluku da podignemo ambasadu u Manami. To dovoljno govori o zbližavanju dva naroda i da će biti posla i za jedne i za druge – rekao je Vučić novinarima posle srdačnog razgovara sa kraljem Hamadom i podsetio da je do sada nas pokrivala ambasada Bahreina iz Moskve.

Pročitajte još:

Vučić je napomenuo da će se polako graditi i bliži odnosi. U tom smislu je naveo i trgovinsku razmenu koja je sada mala, ali će se unapređivati. Ističe da je Bahrein zainteresovani najviše za poljoprivredu i to od malina do drugog voća i povrća. Dodaje da Bahrein ima naftu koja je četiri puta jeftinija tako da postoje različite mogućnosti saradnje.

Za fabriku pronađeno pet placeva

Prema njegovim rečima, prvi radni sastanak posvećen gradnji fabrike vakcina biće u ponedeljak i pronađeno je već pet placeva.

On je najavio da će izgradnja početi za mesec dana.

– To će za godinu dana biti srpske vakcine – rekao je Vučić.

Vidi se značajan efekat vakcinacije građana Srbije

Upitan o najavama iz EU da će biti prihvaćene samo one vakcine koje su tamo odobrene, Vučić je izrazio sumnju da će takva odluka biti doneta, ali je ocenio da će to ne bi bilo fer.

-Reagovao sam pravično kad je reč o odluci o kovid pasošima. Smatram da su Sinofarm i Sputnjik V izuzetne vakcine. Ne vidim poentu u tom odbacivanju. Izdavaćemo potvrde za antitela i imaćete dozvolu za putovanje,a sa PCR testom će putovati oni koji ne žele da prime vakcin – rekao je Vučić.

On je najavio da će se izdavati potrvrde za antitetala na Instituta za primenu nuklearne energije.

-Imate vakcine koje nemaju nikakve kontraindikacije. Neke vakcine su toliko bezbedne da će biti davane trudnicama i deci. Kada ih budemo imali dovoljno i kada to bude dozvoljeno u Kini, pa i drugim zemljama, nemam problem da vakcinišem i malog sina, ne samo stariju decu -rekao je predsednik

Vučić je rekao da se vidi značajan efekat vakcinacije građana Srbije, pre svega revakcinisanih.

– Kako ste mislili da imate kovid pasoše, a da nam ni jednu vakcinu niste dostavili. Šta smo mi? Ko smo mi? – naveo je on.

Vučić je rekao da će u četvrtak ili petak u Merošinu primiti kinesku vakcinu.

TV Pink printscreen

– U Brisel neću moći da idem – rekao je Vučić i dodao da bi takva odluka EU otvorila nove ekonomske vidike za Srbije i dodao da nema potrebe za kontramerama.

O protestnoj noti Hrvatske

Govoreći o protestnoj noti koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog pisanja na društvenim mrežama, Vučić je naveo da tamošnji mediji njega redovno napadaju.

– Ne treba terati mak na konac. Treba da uhvatimo te koji su uputili pretnje. Mi smo obavili svoj posao. Istraga se sprovodi – rekao je Vučić i dodao da nije čak ni reč o osobi srpske nacionalnosti.

On je podvukao da je za Srbiju važno da se drži plana “Srbija 2025”.

– Videćemo kako možemo još da damo podršku sektorima koji su bili najugroženiji. Na to moramo da se koncentrišemo – rekao je Vučić.

“Problem su računi u Švajcarskoj i na Mauricijusu”

Predsednik Srbije je ponovio da je spreman da odgovoriti na svako pitanje vezano za Jovanjicu.

-Očekuju izbore do kraja godine iako dobro znaju da ni tri poisto ne mogu dobiti. To su sve multimilioneri i svi su zaposleni u takvim firmama. Pola ljudi koji nas svakodnevno napada radi za (Dragana) Đilasa i za takve poput njega. On je sa novcem naroda pobegao tamo i opustošio zemlju

– Problem su računi u Švajcarskoj i na Mauricijusu – dodao je Vučić i najavio zamimljivu nedelju.

Davaćemo besplatne vakcine građanima Srbije

Vučić je rekao da bi za Srbiju bilo značajno da im i proizvodnju tri vakcine.

– Time razvijamo pamet, postajemo sila u zdravstvu – istakao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike