Predsednik Srbije sa Nacionalnim konventom: Najbolji put za našu zemlju je onaj koji vodi u EU

03.10.2020

08:47 >> 12:31

0

Autor: M. I.

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije

Predsednik Srbije sa Nacionalnim konventom: Najbolji put za našu zemlju je onaj koji vodi u EU
Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Teme sastanka su “Spoljna politika Srbije” i “Perspektive dijaloga Beograda i Prištine”. Nacionalni konvent saopštio je juče da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

– Teško mi je da govorim na ovakvom skupu. U Srbiji, gde je svako bolji predsednik od predsetnika, selektor od selektora, nije lako govoriti o temama o kojima svi sve znaju. Pažljivo sam čitao šta su ovde ljudi rekli i napisali. Verujem da ću imati prilike da naučim mnoge stvari. Moje ocene su mnogo otvorenije – rekao je predsednik Vučić na današnjem skupu.

– Situacija je danas kompleksna, i mala zemlja koja se nalazi na raskršću puteva i ima problem sa teritorijalnim integritetom nalazi se u drugačijoj situaciji – rekao je Vučić i podsetio na kršenje Rezolucije 1244 od strane Albanaca sa KiM.

– Oni mogu da krše sve što žele, a mi to ne smemo da radimo – dodao je.

Kaže da je cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti.

– Slučaj Jermenije i Azerbidžana je pokazao da su opasni zamrznuti konflikti i tu se pokazala nemoć međunarodne zajednice. Bespomoćno zvuče pozivi na uspostavljanje mira – kazao je Vučić isitčući da je aktuelna situacija poruka da se praksa u svetu menja.

– Protiv sam zamrzavanja bilo kakvih konflikata na Balkanu. Od presdunog je značaja da pokušamo da napravimo kompromis sa Albancima i da ne dozvlimo takođe da dođe do razbuktavanja strasti u BiH. Zabrinut sam zbog poruka koje dobijamo sa druge strane reke Drine – rekao je Vučić.

Na sastanku će govoriti stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35. Teme sastanka su “Spoljna politika Srbije” i “Perspektive dijaloga Beograda i Prištine”.

Predstavnici Nacionalnog konventa su u dva navrata od 2018. godine imali priliku da na temu Poglavlja 35 i rešavanja pitanja Kosova u kontekstu evropskih integracija razgovaraju sa predsednikom Vučićem.

Poslednji put to je bilo u julu 2019. godine kada je objavljen Izveštaj EK o napretku.

– Ove godine, s obzirom na intenzivirane spoljnopoliticke aktivnosti predsednika, potpisan Vašingtonski sporazum, kao i obnovljen Briselski dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, smatramo da je veoma važno da se otvori diskusija o položaju Srbije u savremenim medunarodnim odnosima i bitno izmenjenim okolnostima u svetu, o glavnim pravcima spoljne politike i evropskoj perspektivi Srbije, kao i o posledicama po regionalne i odnose sa susedima – navodi se u saopštenju Konventa.

Tanjug/Andrija Vukelić

Na sastanku ce se uvodnim izlaganjima obratiti predsednik Vučić i koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlovic, a nastavak je zatvoren za medije.

U Konventu navode da je sastanak deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Posle prvog dela sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, predsednik Vučić se obratio građanima iz Palate Srbija.

On je saopštio o čemu su se, uglavnom, vodili razgovori.

– Razgovarali smo o spoljnoj politici i Poglavlju 31 – rekao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, i pored teške situacije, ima dobre vesti u ekonomiji – Srbija je, prema prvim fleš procenama, u trećem kvartalu ostvarila rast od 0,1 odsto.

Ukazao je da je Makedonija u istom periodu imala negativan rast od 12,7 odsto.

– Nema sumnje da ćemo biti među prve dve zemlje, ako ne i prvi u Evropi po rastu – uveren je Vučić.

On je kazao da je dobro da građani vide da ne moramo da budemo gubitnici i najgori.

Međutim konstatovao je da će paradigma žalopojki biti ono čega ćemo se najkasnije kao narod osloboditi.

Ukazuje da će se dobar deo naviknuti brzo na uspehe i da moramo da radimo da bismo bili uspešni, umesto da stalno govorimo da uvek drugi ne valjaju, a da smo jedini mi dobri i ispravni.

On je kazao da je dobro da građani vide da ne moramo da budemo gubitnici i najgori. Međutim konstatovao je da će paradigma žalopojki biti ono čega ćemo se najkasnije kao narod osloboditi. Ukazuje da će se dobar deo naviknuti brzo na uspehe i da moramo da radimo da bismo bili uspešni, umesto da stalno govorimo da uvek drugi ne valjaju, a da smo jedini mi dobri i ispravni.

Veoma poštujem ulogu civilnog društva

Vučić rekao je da veoma poštuje ulogu civilnog društva i smatra da je dobro da sa njima postoji dijalog.

– Imali smo otvorene razgovore. O nekim pitanjima smo saglasni, po mnogima nismo. Ja sam saslušao njihove primedbe, a oni moje odgovore. Nekada im se dopadnu nekada ne, i nema tu velike filozofije – rekao je Vučić, posle prvog dela sastanka sa Nacionalnim konventom o EU, na pitanje kakva je uloga civilnog društva u kreiranju spoljne politike.

Vučić je naveo i da je dobra praksa da se čuju.

Tanjug/Andrija Vukelić

– Mi da čujemo njih, a oni nas. Dobro je da razgovaramo i da postoji takva vrsta dijaloga u drustvu – istakao je Vučić.

On je rekao i da je zahvalan Nataši Dragojlović koja je uspešno organizovala današnji skup, kao i drugima na učešću i na otvorenoj, kako je rekao, ponekad mirnoj i konstruktvoinoj, a ponekad zestokoj raspravi.

Srbija nema boljeg puta od puta u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija nema bolji put od evropskog, iako se, kaže, naša zemlja na putu za članstvo u EU suočava sa dvostrukim aršinima kada je reč o ispunjavanju uslova.

Vučić je tako odgovorio na pitanje medija da li mu teško pada činjenica da su naše susedne zemlje, poput Hrvatske, Bugarske i Rumunije, postale članice EU bez ispunjavanja svih uslova, dok se na drugoj strani Srbija ucenjuje Kosovom i Metohijom i drugim temama.

– Moje je da ozbiljno i racionalno vodim politiku i sagledam kako stvari u svetu stoje, a ne da vam kukam o dvostrukim aršinima i licemerju mnogih… Svi govore o dijalogu, a kada im kažete u lice ono što mislite, onda vam to stavljaju kao negativnu opasku u izveštajima, pošto nemate pravo da mislite drugačije – rekao je Vučić.

Istakao je da, bez obzira na dvostruke aršine, Srbija nema bolji put od evropskog i da mora da nastavi taj put, ali istovremeno čuvajući svoje tradicionalne saveznike i prijatelje, kakvi su Rusija i Kina, i popravljajući odnose sa SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike