Petković: Priština je pokazala da joj život i bezbednost srpskog naroda na KiM nisu važni

15.01.2021

09:01 >> 09:44

0

Petković je zahvalio Evropskoj uniji na stavu, jer je rekla da je reč o kršenju sporazuma od strane Prištine

Petković: Priština je pokazala da joj život i bezbednost srpskog naroda na KiM nisu važni
Copyright TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ IVAN JAKSIC

– Moja poseta Kosovu i Metohiji je bila najavljena na vreme i u skladu sa svim sporazumima i procedurama, a razlog mog odlaska bio je da odnesem humanitarnu pomoć srpskim sredinama ugroženim poplavama – izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da mu je Priština, pošto sve gleda kroz politiku i politički marketing, onemogućila ulazak na KiM i time pokazala da joj život i bezbednost srpskog naroda na KiM nisu važni.

Petković je zahvalio Evropskoj uniji na stavu, jer je rekla da je reč o kršenju sporazuma od strane Prištine, koja je zloupotrebila sporazum i ispolitizovala posetu koja je na vreme najavljena.

– Ja tamo nisam nameravao da idem da se bavim kampanjom i politikom, nego da pre svega posetim srpska domaćinstva ugrožena poplavama – rekao je Petković.

pročitajte još

Naveo je da je ugroženo više od 100 srpskih domaćinstava na KiM i da je najteže u Kosovskom pomoravlju i centralnom Kosovu, Lepini, Gračanici, Babinom Mostu, Plemetini i Kuzminu, jer su se izlile i Lab, i Sitnica, i Binačka Morava.

Petković je naglasio da to što on nije ušao na KiM ne znači da ugroženim ljudima nije stigla i neće stići potrebna pomoć, u vidu crpnih pumpi, vode, hrane, odeće i obuće.

– Uvek ćemo pomoći našem narodu tamo, kao što smo uvek i pomagali kada je bilo potrebno – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Istakao je takođe da je Srbija za mir i dijalog i da on posetom nikako nije želeo da dodatno stvara tenzije, koje su inače prisutne u Prištini zbog izbora 14. februara.

– Nismo hteli da podižemo tenzije, jer iz iskustva znamo da to uvek ide preko leđa srpskog naroda – istakao je Petković.

On je naveo i da danas Srpska lista treba da preda svoju listu i da očekuje da će ona ubedljivo pobediti i osvojiti svih 10 od 10 poslanika predviđenih za srpsku zajednicu.

pročitajte još

Rekao je da je Priština, kada je odbila njegovu posetu, navela i to što Srbija gradi stanove na KiM, i dodao da je on samo za Božić podelio 36 stanova koje je izgradila Vlada Srbije, da je juče podeljeno 20, a za mesec ili dva biće podeljeno još 50 stanova.

– I u vreme korone smo uspeli da ostvarimo sve što smo zacrtali, jer država Srbija ima novca da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji – istakao je Petković.

Naglasio je da Srbi na KiM treba da znaju da je država Srbija uz njih i da neće dozvoliti da budu ugroženi, a situacije kao što je ova sa poplavama pokazuju da Priština tada radi tako da i ne obraća pažnju na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike