Ovo je promocija koncepta "velike Albanije": Zaharova upozorava i poziva EU da se poštuju postignuti sporazumi

09.12.2020

14:25 >> 15:35

0

Rusija poziva EU, kao posrednicu u pregovorima Beograda i Prištine, da izvrši pritisak da se poštuju postignuti sporazumi o pitanju KiM

Ovo je promocija koncepta "velike Albanije": Zaharova upozorava i poziva EU da se poštuju postignuti sporazumi
Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova skrenula je pažnju na, kako je navela, pojačane napore na promociji koncepta “velike Albanije” i poručila da Rusija poziva EU, kao posrednicu u pregovorima Beograda i Prištine, da izvrši pritisak da se poštuju postignuti sporazumi o pitanju KiM.

U saopštenju, Zaharova je navela da postoje pojačani napori za promovisanje koncepta “velike Albanije”, koji uključuju, kako je navela, memorandum iz 27. novembra o uspostavljanju kongresa albanskih opština, koji bi “uključio teritoriju Kosova”, prenosi TASS.

– Ovo je pokušaj tajnog stvaranja albanskog zajedničkog prostora izvan okvira zakona i u suprotnosti sa suverenitetom i granicama međunarodno priznatih zemalja – rekla je Zaharova u saopštenju objavljenom u utorak.

Ona je ocenila da takve akcije posebno izgledaju cinično imajući u vidu odbijanje prištinskih vlasti da ispune svoje obaveze da formiraju Zajednicu srpskih opština na KiM.

– U međuvremenu, Evropska unija, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, još nije u mogućnosti da natera Kosovo da poštuje sporazume postignute uz učešće Brisela. Pretpostavljamo da bi EU trebalo da vodi uravnoteženu politiku, vršeći pritisak da dođe do usklađivanja sa postignutim sporazumima – poručila je Zaharova.

TASS dodaje da je Moskva ubeđena da se mir i stabilnost na Balkanu mogu postići samo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednsti UN i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integritata svih balkanskih država.

Vjosa Osmani opet provocira i Srbiju optužuje sa zločine

Preduslov napretka je miran život svih zajednica: Jevtić sa novim komandantom KFOR-a

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike