Nova provokacija Edija Rame: Objavio Klintonov govor iz 1999. (VIDEO)

24.03.2021

09:48

0

Albanski premijer je objavio snimak govora na godišnjucu početka NATO bomabradovanja SRJ

Nova provokacija Edija Rame: Objavio Klintonov govor iz 1999. (VIDEO)
Copyright Bil Klinton; Printscreen Youtube

Albanski premijer Edi Rama objavio je danas na svom Tviteru, a povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, govor tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona od 24. marta 1999. godine, u kome traži bombardovanje Beograda, a za koji je rekao da je neizbrisiv datum u istoriji američko-albanskih odnosa.

-Istorijsko obraćanje predsednika Bila Klintona zbog bombardovanja nacional-socijalističkog režima u Beogradu u odbranu ugnjetavanog Kosova, čini današnji dan neizbrisivim datumom u istoriji albansko-američkih odnosa –  napisao je Rama na Tviteru.

Prošle su tačno 22 godine od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. To nisu bili samo vazdušni napadi u kojima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, to je bio udar na sve vrednosti kojima su nas do tada “učili” baš oni koji su na nas bacali bombe. Bez trunke griže savesti i bez izvinjenja, čak i posle više od dve decenije, sa jednim ciljem, 78 dana je trajao teror nad našom državom, nad našim pravnim sistemom i nad našim životima.

Prošlo je toliko godina, a zvuk sirena i dalje je urezan u sećanjima mnogih, kao i scene razaranja mostova, fabričkih postrojenja, škola, civilnih zgrada, kao i važnih državnih ustanova, ali i strah, sa kojim smo tada naučili da živimo. A sve to dešavalo se pod “Milosrdnim anđelom”, kako je nazvan ovaj zločinački poduhvat.

Naredbu za bombarodavanje je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana. Klark je docnije u knjizi “Moderno ratovanje” napisao ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998, već i da je završeno krajem avgusta te godine. Odluka je doneta, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što ovaj napad čini još strašnijim i iz čega se izvodi jednostavan zaključak – nije bitan razlog, važan je samo cilj.

A cilj je bio narod, koji je samo nekoliko godina ranije izašao iz bratoubilačkog rata. Kao da do 1999. godine nije bilo dovoljno patnje, tuge i bola, pa su samo falile NATO bombe da nas “urazume”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike