Lazanski o nabavci oružja: Srbija ne podleže pritiscima, kupovaćemo i od Rusije i od Kine

27.10.2020

17:45

0

Autor: M. I.

Lazanski je naveo da je vojno-tehnička saradnja barem 50 odsto kompletne saradnje Srbije i Rusije

Lazanski o nabavci oružja: Srbija ne podleže pritiscima, kupovaćemo i od Rusije i od Kine
Copyright Miroslav Lazanski, Printscreen/Youtube, Novo jutro

Srbija ne podleže političkim pritiscima, već kupuje oružje i od Rusije, i od Kine, i od svakoga ako treba, i od Jupiterijanaca ako je dobro i jeftino, rekao je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski. On je dodao da poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji nije bila zakazana, iako se o njoj govorilo.

– Mi se rukovodimo jednačinom koja uključuje koštanje i efikasnost. Ne podležemo političkim pritiscima, radimo diverzifikaciju i kupujemo oružje i od Kine, Rusije i ako treba od svakoga, kupićemo i od Jupiterijanaca ako je dobro i jeftino – rekao je Lazanski za TV B92.

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Kako je rekao, Srbija ne gleda političku pozadinu, iako je kupovina svakog većeg sistema istovremeno i politička odluka.

U pogledu ukupne saradnje Srbije i Rusije u nominalnim iznosima, kako je rekao, vojna saradnja je među najjačima.

Lazanski je naveo da je najveći izvoz u pogledu dolarske ili u valutama evra izvoz ženskih čarapa, i da ih Srbija godišnje izveze u vrednosti od 120 miliona evra na rusko tržište.

– Posle toga su jabuke, pa ruski izvoz naoružanja u Srbiju – rekao je Lazanski.

Printscreen/Youtube, Novo jutro

U sastavu Vojske Srbije, kako je rekao, postoje sovjetski modeli naoružanja i ruski modeli naoružanja.

– To je pretežno u oblasti oklopne tehnike, protivvazdušnih sistema i ratnog vazduhoplovstva, i naravno da tu nešto Rusi remontuju, nešto su nam donirali“, rekao je i dodao da je Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopnih automobila BRDM 2 – „deset je već stiglo, 20 treba da dođe“.

– Treba i da dođu remontovani ruski tenkovi koji su nam donirali. Donirali su nam šest migova 29, Pancir smo kupili – rekao je on.

Lazanski je naveo da je vojno-tehnička saradnja barem 50, ako ne i 60 odsto kompletne saradnje dve države. Kako je ocenio, „to je nasleđeno samim tim što je bivša Jugoslavija kupovala sovjetske sisteme“.

– Ako bi sve to sad izbacili napolje i počeli da kupujete zapadno, to bi užasno koštalo – rekao je ambasador.

On je naveo da je deo sankcija jeste naneo štetu ruskoj ekonomiji, ali ne onoliko koliko zapad misli.

Poseta Putina nije bila zakazana

Kada je u pitanju poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, o kojoj se govorilo, Lazanski kaže da ona nije bila zakazana i da „Putin nije izašao iz Rusije i nije bio ni u jednoj poseti van Rusije od februara“.

– Jeste bilo plana vezanog za otvaranje Hrama Svetog Save u Beogradu, ali nije bilo zakazivanja posete. Pošto ti radovi još nisu kompletirani, a imamo situaciju naleta virusa korona, i ako otvarate Hram bez prisustva vernika, ne možete rizikovati da otvarate sa 30.000 ljudi i da vam dođe ruski predsednik – kaže Lazanski.

On je rekao da kada se zvanična poseta predsednika otkazuje, to se notira i navodi zbog čega je poseta otkazana.

Na pitanje kada bi Putin mogao doći u Srbiju, Lazanski je rekao da to zavisi od pandemije virusa korona.

– Svi željno očekujemo vakcinaciju. Vojni vrh Rusije se vakcinisao, a kada i da li će se Putin vakcinisati je njegova lična odluka. On čak ni svoje ministre ne prima, sve se radi onlajn – napomenuo je Lazanski i objasnio da zbog epidemije četiri miliona građana Moskve radi iz vikendica.

Govoreći o sporazumu koji je povodom pitanja Kosova i Metohije potpisan u Vašingtonu, Lazanski je kazao da nije bilo „velikih komentara“.

Lazanski je ocenio da najavljena poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koja je otkazana jer je Lavrov u samoizolaciji, nema veze sa formiranjem vlade u Srbiji.

– Da poseta ima neke veze sa formiranjem Vlade Srbije je prenategnuta teza. Slučajno je koincidiralo i to je to – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike