Kurti provokacijom dao autogol: Zbog glasanja u Albaniji naišao na oštre osude

26.04.2021

06:45 >> 09:10

0

Iskoristio je svoje zakonsko pravo, ali dobio je samo kritike zbog toga

Kurti provokacijom dao autogol: Zbog glasanja u Albaniji naišao na oštre osude
Copyright Profimedia, Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji ima i državljanstvo Albanije, glasao je na parlamentarnim izborima u toj zemlji, a njegov potez naišao je na opšte kritike i neodobravanje.

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana jer mogu da glasaju i Albanci koji žive u drugi zemljama.

Specijalni izvestilac Evropskog Parlamenta za tzv. Kosovo, Viola fon Kramon, ocenila je danas kao neprihvatljivo to što je kosovski premijer Aljbin Kurti glasao na parlamentarnim izborima u Albaniji.

-Ne mogu da razumem o čemu se radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sa druge strane, premijer Kosova glasa u susednoj državi. To nije prihvatljivo. Bar ne za mene, napisala je na Tviteru fon Kramonova, koja inače u javnim nastupima podržava nezavisnost Kosova.

Na ovaj potez kosovskog premijera reagovao je i bivši izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

-Premijer Kosova glasa na albanskim izborima. To svetu mnogo govori o Kurtiju. Međunarodna zajednica bi trebalo da bude sumnjičava prema njegovim motivima, poručio je Grenel.

Vučić:  Razumeli smo Kurtijeve poruke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju medijima nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da time što se Aljbin Kurti hvali da je glasao na izborima u Albaniji, hoće de fakto da kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili u Prištini i da je to jedna te ista zemlja.

-Stavite na papir njihove reči i njihova dela: dakle vi glasate na izborima u Albaniji – dobar signal, jasno nam je šta želite da kažete, jasno je i svima u Evropi i svetu. Pod dva kažete da želite ratnu odštetu od Srbije – razumeli smo šta hoćete da kažete. Pod tri kažete da hoćete da podnesete tužbu za genocid protiv Srbije, iako niste priznati kao nezavisna država, možda ćete preko Albanije, možda preko neke treće zemlje – jasna nam je i ta poruka. I ako hoćete da nam kažete da je to jedan konstruktivan prilaz, ja mislim da nije, ali ne treba mi previše zbog toga da se sekiramo, poručio je Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je ovim potezom Kurti pred očima kompletne međunarodne javnosti pokazao da je njegov prvi, jedini i osnovni cilj formiranje opasne tvorevine “velike Albanije” koja direktno potkopava mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

-Ovaj gest Kurtija treba da alarmira kompletnu međunarodnu javnost koja takvim idejama jednom zauvek treba da stane na put, poručio je Petković.

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da treba razmisliti ko tačno pokušava da ponovo pretvori Balkan u bure baruta i ocenio da je u pitanju opasna igra i izazov za SAD, EU, Srbiju i međunarodnu zajednicu.

-Svima bi trebalo da bude vrlo jasno šta je ovde na dnevnom redu. ”Dijalog nije prioritet”, ali lično glasanje u susednoj državi jeste?, upitao je Ðurić na Tviteru.

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kosovo Online kaže da je glasanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji u skladu sa idejom o velikoj Albaniji i ističe da bi nakon izjave Viole Fon Kramon trebalo da uslede i reakcije iz regiona i međunarodne zajednice.

Milivojević ističe da učestvovanje Aljbina Kurtija u izborima susedne države u trenutku kada pitanje statusa Kosova još nije rešeno i traju pregovori o normalizaciji odnosa dovodi u pitanje i dijalog Beograda i Prištine. On smatra da podrška Kurtijevoj vladi od strane zapadnih sila može da znači i tolerisanje ideje velike Albanije koja bi, kako ističe, bila pogubna za region.

Politički analitičar Bljerim Burjani oštro je kritikovao učešće kosovskog premijera Aljbina Kurtija na izborima u Albaniji, ocenivši da primarna dužnost premijera Kosova treba da bude Kosovo. Burjani ocenjuje da Kurti koristi trenutnu situaciju za lične interese i interese Samoopredeljenja, kao i da “razvija neopatriotizam” u momentu kada su Kosovu potrebne reforme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike