Hapšen više puta zbog malverzacija i napada na policiju: Ko je Bora Solunac kome smetaju jake srpske firme i srpski granit?

23.08.2021

18:55 >> 20:01

0

Autor: 24sedam

Kada kritike izgovara neko čija je biografija puna malverzacija, kao što je to slučaj sa Novakovićem, postavlja se pitanja koliko njegove reči imaju težin

Hapšen više puta zbog malverzacija i napada na policiju: Ko je Bora Solunac kome smetaju jake srpske firme i srpski granit?
Copyright Printscreen/Youtube, N1

Bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković nedavno je napao prvog čoveka ovog grada Miloša Vučevića zbog popločavanja Pozorišnog trga. Njemu je zasmetalo to što granitne ploče kojima se popločava novosadski trg proizvodi građevinsko preduzeće “Granit-peščar” iz Ljiga, jer bi verovatno više voleo da Srpska Atina zapošljava hrvatske firme, kao što je to bio slučaj dok je on bio na čelu ovog grada.

Kritika političkih protivnika i njihovih postupaka sastavni je deo svakog demokratskog društva. Ipak, kada te kritike izgovara neko čija je biografija puna malverzacija i kršenja zakona, kao što je to slučaj sa Novakovićem, postavlja se pitanja koliko njegove reči imaju težinu. Zato je neophodno podestiti javnost ko je nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, koji je odavno deo političke prošlosti, ali da toga još nije svestan.

pročitajte još:

Ko je Bora Solunac?

Borislav Novaković je profesor marksizma, ali mu to nije smetalo da svoju političku karijeru započne u Demokratskoj stranci koja se, barem formalno, zalaže za slobodno tržište.

Biran je za gradskog odbornika Novog Sada 1992, 1996. i 2000, a u septembru 1999. izabran je za potpredsednika Skupštine grada Novog Sada. Na izborima 2000. izabran je za predsednika Skupštine grada Novog Sada i za poslanika u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini.

Šira javnost je za Novakovića čula tek po izbijanju “Afere Solun” u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Tokom glasanja o Zakonu o radu decembra 2001. godine, neko je koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu. Od tada je Novaković postao poznat u narodu kao Bora Solunac.

Na lokalnim izborima 2004. godine bio je kandidat DS-a za gradonačelnika Novog Sada, ali je pretrpeo poraz. Ipak, njegova partija se pobrinula da ne ostane bez funkcije, pa je ubrzo posle toga zaseo u fotelju potpredsednika Skupštine Vojvodine.

Printscreen/Youtube, KTV Televizija – Zvanični kanal

Od juna 2008. bio je direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada – Novi Sad (ZIG), a septembra 2011. podneo je ostavku zbog sukoba interesa.

Hapšenja zbog malverzacija

Bora Solunac je uhapšen septembra 2013. godine, zajedno sa vlasnikom industrije mesa Petrom Matijevićem i to zbog mahinacija sa građevinskim zemljištem na kojem je izgrađen hotel „Holidej in“ u Novom Sadu. Optužen je da je oštetio budžet Novog Sada za 1,3 miliona evra. Tada je dva meseca proveo u pritvoru, da bi ponovo bio uhapšen novembra 2014. godine. Tada je optužen da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj i omogućio vlasniku firme „Borovica transport“, Dušanu Borovici, da pribavi četiri miliona evra, oštetivši time budžet Novog Sada.

Viši sud u Beogradu osudio ga je u januaru 2017. na tri godine i šest meseci zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope.

Printscreen/Youtube, N1

Prelazak kod Jeremića

Shvativši da je DS postao potpuno irelevantna partija na političkoj sceni, Bora Solunac u februaru 2017, pred predsedničke izbore, odlučuje da sreću (verovatno i interes) potraži kod Vuka Jeremića. To nije bilo najsrećnije rešenje, ako se zna kako “tanak” rejting ima Jeremićeva stranka, ali Novakoviću je bilo bitno da zauzme kakvu-takvu stranačku funkciju. Na kraju je to i uspeo. Na osnivačkoj skupštini Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad, u oktobru 2018, izabran je za predsednika, a u novembru 2019. godine za potpredsednika Narodne stranke.

Napad na policiju

Bora Solunac je u septembru 2018. godine ponovo imao sukob sa zakonom, kada ga je policija u Vrbasu privela sa još sedmoro ljudi koji su se protivili uklanjanju nelegalne bašte kafića koji je, navodno, u vlasništvu Vuka Jeremića.
Novaković je tada fizički napao policajce koji su bili na dužnosti, udarao ih pesnicama i gurao. Naravno, ni tada nije pokazao da je spreman da odgovara za svoje bahaćenje, pa se tokom nasrtaja na organe reda pozivao na poslanički imunitet, urlajući kako je “Jeremićev poslanik”.

pročitajte još:

Draže mu hrvatske od srpskih firmi

Podsetimo, Bora Solunac se nedavno pobunio što srpska firma “Granit-peščar” iz Ljiga, koja ima tradiciju dugu sedam decenija, popločava Novi Sad. Iznoseći gomilu neistina Novaković nije pomenuo da se radi o najboljem granitu koji je proizveden u našoj zemlji. Takođe, “zaboravio” je da pomene da je kamen, kojim se deo Novog Sada popločava, korišćen pored Beograda i drugih srpskih gradova i u Nemačkoj, Austriji i Grčkoj. Dakle, brojni evropski gradovi nisu videli problem da koriste kvalitetan srpski granit za popločavanje svojih ulica, ali Novaković jeste.

Bori Soluncu su očigledno od srpskih firmi mnogo draže hrvatske, koje su se obogatile u Novom Sadu dok je on sedeo u fotelji prvog čoveka ovog grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike