Evo kako su srpski ministri ofarbali jaja za Uskrs: Zvaničnici iz zemlje i regiona uputili čestitke SPC i vernicima

02.05.2021

05:13 >> 17:13

0

Hristos Vaskrse!

Evo kako su srpski ministri ofarbali jaja za Uskrs: Zvaničnici iz zemlje i regiona uputili čestitke SPC i vernicima
Copyright Instagram

Povodom najradosnijeg pravoslavnog praznika – Uskrsa, čestitke Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu i vernicima uputili su najviši državni zvaničnici iz zemlje i regiona.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima, koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru.

TANJUG/ZORAN ZESTIC

-Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima radosno čestitam najveći hrišćanski praznik – Vaskrs Gospoda Isusa Hrista. Večna radost Vaskrsenja neka bude izvor nadahnuća da u vremenima bremenitim različitim izazovima i teškoćama uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje, Svetoga Save i svih drugih svetih srpskog naroda. Duh Vaskrsa neprekidna je inspiracija da svi zajedno srčano i posvećeno radimo na dobru i razvoju Republike Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve i vaskolikog srpskog naroda. Čestitajući Vam Vaskrs, želim da Gospod izlije obilje svoga blagoslova na našu Otadžbinu i Svetu Crkvu. Hristos vaskrse, navodi se u čestitki predsednika.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u čestitki poručuje: “Najradosniji hrišćanski praznik ove godine dočekujemo snažniji nego ranije i sa verom i nadom da ćemo se vratiti načinu života koji nam je pružao radost susreta sa bližnjima. U protekloj godini pokazali smo da zajedno možemo da premostimo i savladamo izazove koje je svetu donela pandemija i da se snažno borimo za život i zdravlje svakog čoveka, jer je zdravlje najveća vrednost i blago. Pokazali smo da su solidarnost, odgovornost i empatija vrline koje moramo da negujemo i prenosimo mladim generacija i da tako gradimo bolju budućnost za celo društvo i sve ljude”.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović navela je u čestitki: “Neka nas Vaskrs kao simbol pobede vere i života, koji proslavljamo u vreme velikih izazova, podseti da i u teškim danima ne izgubimo istinske vrednosti – solidarnost, jedinstvo i međusobno poštovanje”.

Ministar finansija Siniša Mali u čestitki, između ostalog navodi: “Od srca vam želim da ovaj praznik provedete u duhovnom miru, blagostanju, a pre svega u dobrom zdravlju sa svojim bližnjima”. On je na instagram profilu podelio i fotografiju koja svedoči kako sa porodicom farba jaja, poštujući jedan od simbola ovog praznika.

-Srećan sam što nakon velikog posla koji smo imali u prethodnom periodu, imam priliku da praznične dane provedem na najlepši način – sa mojim klincima! Danas smo Lola, Viktor i ja farbali jaja i tako se spremali za nedelju i najradosniji hrišćanski praznik Uskrs. Želim vam da ove dane provedete sa svojim porodicama, okruženi najmilijima, napisao je ministar Mali.

Čestitke vernicima uputili su svi ministri, a sirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, tokom uskršnjih praznika boravi na Kosovu.

On je u manastiru Gračanica prisustvovao ponoćnoj liturgiji, koju je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. Danas će u porti crkve Pokrov Presvete Bogorodice u Babinom Mostu, učestvovati u podeli uskršnjih jaja deci i druženju s najmlađima.

Sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i blagostanju, veliki praznik građanima je čestitao i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je u saopštenju naveo da solidarnost i tolerancija predstavljaju glavne adute u suočavanju sa izazovima vremena u kojem živimo.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u čestitki građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, navodi da je značaj najvećeg hrišćanskog praznika oduvek bio u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju. Milanović je poželeo da uskršnja atmosfera podstakne sve “na poštovanje različitosti i unapređenje zajedničke želje za dostojanstvenim životom svih ljudi u Hrvatskoj”.

Zoran Milanović, Printscreen / Youtube / Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković poželeo je vernicima da im praznik bude izvor snage i nadahnuća u ovim izazovnim vremenima.

-Svim našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne veroispovesti od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs, ispunjen mirom, zdravljem i porodičnim zajedništvom”, navodi se u čestitki hrvatskog premijera.

Milo Đukanović, Tanjug/Služba za informisanje predsednika Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je, povodom Vaskrsa, čestitku sveštenstvu, vernicima i svim građanima pravoslavne veroispovesti u Crnoj Gori.

-Vaskrs je praznik koji vekovima donosi svetlost vere, novog početka, nade i ljubavi, poručio je Ðukanović.

Čestitku i to video uputio je i premijer Zdravko Krivokapić.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike