Đurić iz Vašingtona: Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas

25.12.2020

14:11

0

Novi ambasador kaže da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma

Đurić iz Vašingtona: Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas
Copyright Foto: Youtube printscreen/ Novo jutro

Novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji na najpozitivniji način širi u SAD, kaže za RTS ambasador Marko Đurić. Navodi da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da od SAD izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i napretka.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, pre pet dana stupio je na dužnost. U intervjuu za RTS govori na koji način sa svojim timom planira da unapredi odnose dve države, ujedini dijasporu, ojača srpski lobi.

Kaže da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma i dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

pročitajte još

-Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas i da mnogo toga zavisi od onoga koliko ćemo da radimo i koliko ćemo da se trudimo, kaže Đurić.

Ističe da novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji najpozitivniji način širi u SAD.

Podseća da se sledeće godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Amerike i to je, kako kaže, izvanredna prilika da se odnosi unaprede.

Danima su mediji u Srbiji izveštavali o sednici spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Američkog kongresa, na kojoj su bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt i predsedavajući Eliot Engel govorili o tome da Srbija ne sme da stopira proces razvoja državnosti Kosova, jer je Kosovo nezavisno i da Srbija neće ući u EU dok ga ne prizna.

-Eliot Engel je izgubio na izborima, čak i unutar svoje partije. Albanski lobi se veoma oslanjao na podršu pojedinih stavova koje je on iskazivao u prethodnom periodu. Ono što će biti cilj Srbije u narednom periodu da mi imamo srpske Eliote Engele među kongresmenima, senatorima, uglednim američkim političarima, rekao je Đurić.

pročitajte još

Navodi da je duboko uveren da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da negujući partnerstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima, treba i od SAD da izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i našeg napretka.

-Koliko god da je teško nasleđe iz prošlosti u pojedinim segmentima, naš državni i nacionalni interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, mnogo znači i što je predsednik Vučić u prethodnom periodu ostvario dobre lične kontakte sa nekima od njih.

-Mi ćemo sada nastaviti to gradimo, da svakodnevno obilazimo i razgovaramo s tim ljudima i da radimo sa predstavnicima medija, da radimo ono tradicionalno, ali i moderno lobiranje za srpski interes. U tom smislu, angažovaćemo i brojnu srpsku dijasporu koja je dugo bila podeljena na ideološkim, političkim i raznim drugim osnovama i da okupimo sve oko Srbije oko njene budućnosti, naveo je Đurić.

Zajedno možemo da budemo pravi “drim tim”

Srbija je, ističe, uvek imala svoju samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

-Mi otvoreno govorimo ko su nam partneri, ali mi želimo da naš odnos prema SAD učinimo ništa manje prijateljskim i ništa manje partnerskim. Naprotiv, želimo da budemo blizu, da budemo zajedno u mnogim stvarima i kada delujemo zajedno možemo da budemo pravi drim tim, ukazao je Đurić.

-Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema, imamo o mnogo čemu da razgovaramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre, kaže Đurić.

Vašingtonski sporazum potpisan je pre tri i po meseca. Predsednik Vučić u više navrata je naglasio da će Srbija poštovati taj dogovor.

-Ne samo da ćemo nastaviti da poštujemo Vašingtonski dogovor nego ćemo nastaviti da insistiramo na njegovoj primeni. Svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administracija nastaviti da radi sa nama na primeni, rekao je Đurić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike