Deo nove vlasti u Crnoj Gori stavio na dnevni red parlamenta rezoluciju o Srebrenici: Ovo nije usmereno protiv jednog naroda

11.05.2021

19:28

0

Autor: A.S.

Ovaj dokument uvršten je u teme rasprave na zahtev poslanika Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke

Deo nove vlasti u Crnoj Gori stavio na dnevni red parlamenta rezoluciju o Srebrenici: Ovo nije usmereno protiv jednog naroda
srebrenica - Copyright Ilustracija/Pixabay

Dnevni red sednice Skupštine Crne Gore, na kojem se nalazi i zahtev premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da će reći da je u Srebrenici bio genocid kada se to nedvosmisleno dokaže, “pojačan” je u utorak i – Predlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ovaj dokument uvršten je u teme rasprave na zahtev poslanika Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

– Opravdanost inicijative je svakodnevna. Mi u državi koja je lider u EU integracijama doživljavamo porast negiranja genocida. Ovaj dom ne sme dozvoliti promociju ratnih zločinaca. Ovo nije usmereno protiv jednog naroda, već je cilj pomirenje i suočavanje sa prošlošću, a bez toga ne možemo pomiriti region – rekao je Ibrahimović.

Protiv predloga da se rezolucija nađe na dnevnom redu glasalo je 15 poslanika okupljenih oko Demokratskog fronta, “za “je bilo 42 parlamentarca iz tabora ostatka vlasti, DPS i manjina, dok je 21 tribun bio uzdržan.

Crnogorski parlament osudio je 10. jula 2009. godine masovni zločin u Srebrenici. Time je Crna Gora postala prva zemlja u regionu koja je prihvatila rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u varošici na istoku BiH.

Posle pada sa vlasti stranke Mila Đukanovića, u novom sazivu parlamenta, krajem prošle godine, bilo je pokušaja da se progura još jedna rezolucija. Tada su poslanici vlasti glasali protiv, ali je sada prošla i o njoj će se izjašnjavati.

Predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan rekla je u utorak da su reakcije na izjavu ministra pravde Leposavića o Srebrenici “pokušaj političkog ubistva čoveka koji je sve, samo ne negator zločina”.

– Doživljavam ga kao čoveka s krajnje istančanim senzibilitetom za potrebe nacionalnih i verskih manjina, te kao ubeđenog humanistu s iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava – saopštila je Bokanova pre sednice na kojoj je poslednja tačka dnevnog reda smena Leposavića.

Pročitajte još:

Ona je navela da je važno podsetiti javnost da je Leposavić naglasio da ne negira genocid niti da ima prava na to.

– Kamo lepe sreće da negatori Holokausta priznaju zločine i masakre koji su napravljeni nad pripadnicima mog naroda, da se poklone pred patnjom žrtava i izraze saučešće potomcima, kao što je ministar Leposavić uradio kada su u pitanju žrtve Srebrenice! Negatori Holokausta ne samo da negiraju da se sam genocid nad Jevrejima ikad desio – nego ponekad idu tako daleko da pokušavaju da prisvoje status žrtve za pristalice zločinačke ideologije – zaključila je Bokanova.

Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac rekla je u utorak da se nada da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za “jačanje odbrambene saradnje Crne Gore i Kosova”.

Ona je razgovarala sa ministrom odbrane tzv. Kosova Armendom Mehajem kojem je čestitala na nedavnom imenovanju.

Poslanici opozicije u crnogorskom parlamentu nosili su “cvet Srebrenice”, koji su dobili od koleginice Kenane Herbić iz Bošnjačke stranke, u znak podrške nevladinoj organizaciji u BiH “Majke Srebrenice”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike