Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već Mladiću

08.06.2021

15:41

0

Autor: A.S.

Istovremeno, Bramerc se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad Suda više od dve decenije

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već Mladiću
Copyright Serž Bramerc Profimedia

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude bivšem komandantu Republike Srpske Ratku Mladiću na doživotni zatvor, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je došlo vreme da prihvatimo istinu i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji, i da je namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i ere.

– U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dečaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid. Mladića bi trebali da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom sveta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u istoriji – smatra Bramerc.

Pročitajte još:

Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli bi trebalo da budu u prvom planu.

Istovremeno, Bramerc se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad Suda više od dve decenije.

– Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo osigurati da sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im nanijeli nepravdu odgovaraju za svoje zločine – zaključio je Bramerc.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike