Bazdulj o kazni Ratku Mladiću: Presuda, ma kakva bila, ne može da utiče na pomirenje

08.06.2021

15:26

0

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor

Bazdulj o kazni Ratku Mladiću: Presuda, ma kakva bila, ne može da utiče na pomirenje
Copyright Muharem Bazdulj, Tanjug/Sava Radovanović

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objavilo je danas drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Muharem Bazdulj, srpski i bosanskohercegovački književnik, prevodilac i novinar kaže za 24 sedam da je ova presuda za njega bila očekivana.

pročitajte još

“Sve što se desilo i potvrda visine kazne i odbijanje žalbe očekivani su jer su svi ti zločini kroz druga suđenja prethodnih godina dokazani. Znači da ovde nije bilo pitanje dokaza, već Mladićeve odgovornosti, a on je bio glavnokomandujući. Da bi presuda bila drugačija moralo je da se dokaže da on nije imao komandu… Tako da je ova presuda bila očekivana za svakoga ko je hladne glave”, rekao je Bazdulj za 24sedam.

Dodaje da presuda, ma kakva bila, ne može da utiče na pomirenje “dve strane”.

“Očekivanje od suda da bude zadužen za pomirenje je bilo nerealno… Čak da očekujete od suda da bude nosilac istorijske istine i to je pogrešno. Sud služi da kazni neke ljude ako su prekršili zakone. U javnosti su imali pogrešna očekivanja od suda. Ono što bih voleo jeste da ova presuda bude podvlačenje crte i da se kroz druge mehanizme pristupi obnovi dobrosudskih odnosa kroz neku vrstu kompleksne društvene saradnje, poručuje Bazdulj.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike