Ako vas bole leđa, odvojte pet minuta za tri vežbe svakog jutra

21.11.2020 | 08:17 >> 07:00

Autor: Z. A.

Započnite dan na pravi način

Copyright Unsplash

Predlažemo vam da svakog jutra uradite tri jednostavne vežbe, koje možete da izvedete dok ste još u krevetu. Probajte, sigurno će vam prijati.

Za ove vežbe treba da odvojite samo pet minuta. One će vam pomoći da se razmrdate i lakše probudite. Ako ih radite svakog jutra, leđa će vas manje boleti, bićete manje napeti tokom dana i osećaćete se lepše.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Pokreće metabolizam i drži sitost: Nutricionisti otkrili najzdraviji doručak

Istegnite leđa i zadnju ložu

Copyright Pixabay

Povucite oba kolena što više prema prsima i rukama obuhvatite noge. Ne podižite glavu i ne naprežite vrat. Udahnite duboko tri-četiri puta. Osetite kako vam se istežu zadnjica i donji deo leđa. Zatim ispružite noge i opustite se. Ponovite ovu vežbu tri puta.

Istegnite ramena i leđa

Copyright Pexels

Sedite na pete, stomak naslonite butine, a ruke ispružite ispred sebe. Ruke treba da vam budu priljubljene uz glavu. Osetite kako istežete leđa i ramena. Duboko udahnite tri-četiri puta. Potrudite se da se istezanjem oslobodite napetosti u godnjem delu tela.

Oslobodite kičmu napetosti

Copyright Pixabay

Dok ležite na stomaku, polako se rukama oduprite podlozi ili krevetu. Trudite se da vam butine ostanu priljubljene uz krevet, a godnji deo izdignite. Povucite ramena unazad, kao da pokušavate da spojite lopatice. Udahnite duboko tri-četiri puta i polako se vratite u ležeći položaj. Ponovite ovu vežbu tri puta. Ova vežba radi se i u jogi, a popravlja držanje tela, jača kičmu, ruke, zglobove šaka, stomak i sedalne mišiće.

ČITAJTE I: Za prevenciju raka važno je da vežbate, ali i kad vežbate: Nauka je otkrila pravo vreme

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: eKlinika.rs