Savršen doručak po savetu nutricioniste koji jača imunitet i pospešuje rad creva

29.03.2021 | 07:17 >> 06:12

Autor: Katarina Obradović

Kažu da je prvi obrok najvažniji, zato neka on bude dobar za vaš organizam

Copyright Pexels( Andrea Piacquadio

Možda ujutru niste raspoloženi da spremate doručak, pa pojedete nešto na brzinu ili jednostavno preskačete najvažniji obrok. Zato morate da znate da je prvi jutarnji obrok izuzetno važan i da namirnice koje unosimo u organizam igraju važnu ulogu i određuju kako ćemo se osećati u toku dana.

A šta je najbolje pojesti za doručak savetuje nutricionista Meri Klejn. Ona kaže da svako jutro započnete na ovaj način i organizam će vam biti zahvalan.

Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 jogurt
  • 1 jabuka (iseckana na kockice)
  • 1 kašika meda
  • 40-50 grama seckanih badema
  • pola kašike cimeta
  • 30 kapi propolisa
  • 3 kašike ovsene kaše
  • suvo ili sveže voće po izboru
Copyright Pixabay

Priprema:

Jabuke kuvajte u vodi dok ne omekšaju, a onda napravite kašu, tako što ćete ih izmiksati u blenderu.

Uporedo sa kuvanjem jabuke, prokuvajte vodu i u nju dodajte ovsene pahuljice i kuvajte uz konstantno mešanje dok ne dobijete homogenu smesu (biće vam potrebno svega dva, tri minuta).

Nakon toga pomešajte jabuke i ovsene pahuljice i dodajte bademe, cimet, propolis i med. Na kraju dodajte i sitno iseckano suvo ili sveže voće i vaš idealan doručak je spreman.

Evo zašto je ovaj doručak toliko dobar:

Jabuke apsorbuju holesterol iz hrane i pospešuje rad debelog creva. Obiluje cinkom koji jača imunitet. Takođe je i dobar izvor vitamina C, zahvaljujući voću. Med dokazano povoljno deluje na imunutet, a jogurt sadrži korisne bakterije koji deluju povoljno na zdravlje probavnog sistema, a time i na jačanje imuniteta.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam